Consilierii USL au cerut infiintarea unei comisii de analiza a contractelor de salubritate cu ROSAL (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Există lucruri cel puţin interpretabile în legătură cu salubritatea din municipiu. De aceea, considerăm necesară o comisie administrativă care să facă o analiză a contractelor”, a declarat luni, preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava, consilierul local Ovidiu Donţu, arătând că aleşii locali ai USL Suceava solicită înfiinţarea unei comisii administrative de analiză a contractelor de salubritate ale municipalităţii. Liderul PSD Suceava a spus că această solicitare urmează să fie supusă dezbaterii în următoarea şedinţă a CL Suceava.

Potrivit lui Donţu, se impune cercetarea situaţiei salubrizării din municipiu întrucât există mai multe situaţii neclare privind contractele existente, mai ales că firma Rosal, care asigură salubritatea în Suceava primeşte 74,54 la sută din taxa de ecologizare colectată de municipalitate, indiferent ce servicii prestează, iar numai din căratul gunoiului la o groapă de deşeuri din Botoşani, cea din Suceava fiind nefuncţională, se plătesc lunar 300.000 de lei.

Donţu a spus că încă din ianuarie 2005 se ştia că în anul 2008 groapa de gunoi a municipiului Suceava va fi închisă, conform Acordului de mediu încheiat de România cu Uniunea Europeană, iar la acea vreme, administraţia judeţeană a PSD iniţiase un proiect de parteneriat public privat, pentru construcţia unui depozit ecologic de deşeuri, cu firma Ecologica SA, în care principalul acţionar era firma germană Geiger care are 80 de ani de experienţă în domeniu şi 11.000 de angajaţi în toată Europa, dar că primarul Ion Lungu s-a opus acestei soluţii de gestionare a deşeurilor. „Era o investiţie în care firma Ecologica venea cu 32 de milioane de euro, iar autoritatea locală cu terenurilor şi rezolva problema oraşului în privinţa salubrităţii”, a spus Donţu.

El a arătat că în anul 2006, firma Rosal, care asigură salubritatea în municipiul Suceava, a devenit acţionar al Ecologica SA, cu 31 la sută din acţiuni, dar în 2010, aceeaşi firmă depune cerere de dizolvare şi lichidare a Ecologica SA, iar în 10 august 2011, firma este radiată.

Donţu s-a întrebat dacă nu există o legătură directă între lichidarea firmei Ecologica şi transportul deşeurilor din Suceava la groapa din Botoşani şi dacă nu cumva se prelungeşte intenţionat realizarea noului depozit ecologic de deşeuri din apropierea municipiului Suceava pentru ca deşeurile să fie transportate în continuare la Botoşani. El a remarcat că la licitaţia prin care firma Rosal a fost desemnată câştigătoare pentru asigurarea serviciilor de salubritate din municipiu, preţul cel mai mic fusese oferit de firma Urbanserv din Botoşani, care a depus contestaţii şi chiar plângeri penale, pe care ulterior le-a retras. „A apărut apoi un contract cu depozitarea deşeurilor din Suceava la groapa de gunoi din Botoşani administrată de Urbanserv”, a spus Donţu.

Preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava a mai arătat că, anual, sucevenii plătesc 12 milioane de lei pentru serviciile de salubritate şi a subliniat că din ianuarie 2011, taxa de salubritate percepută a fost transformată în taxă de ecologizare şi mărită cu 60 la sută prin care persoanele fizice plătesc 4 lei/persoană/lună, iar persoanele juridice 6 lei/persoană /lună. El cere primarului Ion Lungu să organizeze o şedinţă extraordinară a CL Suceava în care să analizeze aceste aspecte.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a refuzat să comenteze acuzaţiile liderului PSD Suceava. „Am de făcut administraţie, nu campanie electorală”, a spus Lungu.

Deşeurile din municipiul Suceava sunt depozitate în prezent la groapa de gunoi a municipiului Botoşani în condiţiile în care în judeţul Suceava nu mai este funcţională nicio groapă de gunoi, toate fiind închise conform Acordului de Mediu semnat de România cu UE.

Autorităţile judeţene au accesat un proiect finanţat prin POS Mediu pentru înfiinţarea celor două depozite ecologice de deşeuri din judeţ, unul dintre depozite, amplasat în comuna Moara, fiind deja început. Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri: unul în zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.


Intră acum și în grupul de