Ministrul Udrea i-a raspuns deputatului Nechifor: In prezent, Guvernul analizeaza alternativele privind reorganizarea teritoriala a tarii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a răspuns la o întrebare privind reorganizarea teritorială, ce a fost adresată de deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor premierului Emil Boc.

Parlamentarul sucevean a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, adresa în care ministrul Elena Udrea menţionează că împărţirea administrativă a unui teritoriu este concepută în vederea eficientizării sistemului administrativ şi structurării activităţilor socio-economice, pe baza utilizării raţionale a resurselor naturale şi umane care să articuleze armonios cerinţele fiecărui nivel de organizare a teritoriului.

Ea menţionează că la nivel european nu există un model de organizare administrativ-teritorială la nivel regional, dar că se pot extrage un set de principii ce ar trebui luate în considerare, enumerând subsidiaritatea, responsabilitatea, eficienţa, guvernanţa şi democraţia.

„În prezent, Guvernul României se află într-un proces de analiză a alternativelor posibile pentru reorganizarea teritoriului ţării în conformitate cu Programul de Guvernare în cadrul căruia se menţionează că va fi elaborat un proiect privind reorganizarea administrativ teritorială. Setul de criterii pentru împărţirea administrativ-teritorială a ţării va fi condiţionat de concluziile acestor analize, în special de nivelurile teritoriale ce vor fi definite ca unităţi administrative şi de atribuţiile pe care le va primi fiecare nivel teritorial”, se arată în documentul semnat de Elena Udrea.

Ea dă asigurări că imediat ce va fi conturată o iniţiativă legislativă privind reorganizarea administrativ-teritorială, Guvernul va urma procedurile de avizare şi consultare a tuturor actorilor interesaţi, potrivit legii.

Deputatul PSD Cătălin Nechifor a arătat că, în acest caz, Guvernul procedează la fel ca şi în alte domenii în care legiferează netransparent şi fără consultarea populaţiei. El a spus că inclusiv ministrul Dezvoltării susţine că principiile privind reorganizarea administrativ teritorială ţin de responsabilitate, democraţie, subsidiaritate şi guvernanţă, dar că în răspuns se arată clar că doar Guvernul va decide.

„Ceea ce face PDL fără consultare nu înseamnă nici democraţie şi nici guvernanţă. Regionalizarea este o chestiune ce ţine de cetăţeni, ce ţine de oamenii care locuiesc şi trăiesc în comunităţile locale respective şi doar ei sunt cei care pot spune dacă sunt de acord sau nu. De aceea, legea actuală prevede că este nevoie de referendum pentru a începe discuţiile despre o eventuală reorganizare teritorială”, a spus Nechifor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu va renunţa la ideea unei legi a reorganizării administrative, care să fie aprobată pănă la alegerile care vor avea loc la sfârşitul anului şi care să fie aplicată treptat, până în 2016. “Un element al modernizării României este reorganizarea administrativ-teritorială şi vă mărturisesc că această idee a primit o ripostă puternică din partea partidelor politice, chiar şi a societăţii civile, dar, anul acesta, nu voi renunţa la ideea ca, până la alegerile legislative din luna noiembrie, vom putea avea o lege a reorganizării administrativ-teritoriale, lege care să intre într-un proces de implementare în ciclul electoral următor 2012-2016, urmând ca implementarea completă să fie la sfârşitul anului 2016”, a declarat preşedintele Băsescu.

El a spus că actuala organizare administratică a teritoriului a devenit “o frână” în dezvoltarea României moderne şi că nimeni nu are o viziune regională. Băsescu a precizat că va susţine apariţia noii legi a reorganizării, într-o formulă de 8 sau 12 judeţe sau regiuni.

Preşedintele a mai spus că este clar că reorganizarea administrativă este necesară mai mult ca oricând.


Intră acum și în grupul de