PSD Suceava sustine ca PDL reduce de la an la an finantarea oraselor-sat (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În 2012, oraşele de rang trei din judeţ, care au devenit localităţi urbane în 2003, au primit fonduri mai puţine faţă de 2011 din cotele defalcate din impozitul pe venit şi TVA, susţine liderul social-democraţilor suceveni, deputatul Cătălin Nechifor, în urma unei analize făcute de PSD Suceava.

Potrivit preşedintelui PSD Suceava, oraşele-sat au primit în acest an sume diminuate cu între 123.000 de lei şi 776.000 de lei, dar că PDL Suceava deplânge situaţia acestor localităţi unde locuitorii plătesc taxe şi impozite de orăşeni, dar nu beneficiază de facilităţile unei localităţi urbane. „Ce au făcut cei din PDL, ce a făcut Guvernul, ce a făcut Flutur pentru aceste localităţi?”, s-a întrebat Nechifor.

Liderul social-democraţilor suceveni a amintit că în 2004, fostul guvern, a adoptat la vremea respectivă o schemă de finanţare pentru dezvoltarea acestor localităţi care au devenit oraşe, dar că ulterior, noua putere a renunţat la acest program în condiţiile în care 80 la sută dintre primarii acestor localităţi proveneau din PSD.

Liderul PSD Suceava a recunoscut că la vremea respectivă decizia de transformare în oraşe a unor comune mai mari a fost politică, pentru a se diminua procentul populaţiei din mediul rural în condiţiile cerute de UE, dar că a fost adoptată cu respectarea legislaţiei şi prin referendum. El a apreciat că aceste oraşe pot să decidă, tot prin referendum, să-şi schimbe statutul şi să redevină comune şi a propus ca la alegerile locale să fie făcut şi un referendum local în cadrul căruia locuitorii să decidă dacă doresc să menţină statutul de oraş sau nu.

Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat, săptămâna trecută că locuitori din cele opt comune sucevene care au fost declarate oraşe în 2003 vor să ceară, prin instanţă, sumele de bani plătite timp de zece ani suplimentar pentru că sunt orăşeni, trăind în condiţiile de mediu rural. El a precizat că cei mai activi în acest sens sunt locuitorii din oraşul Milişăuţi.

Onofrei a declarat într-o conferinţă de presă că locuitorii celor opt comune din judeţ care în perioada 2002-2004 au fost trecute “forţat” în categoria oraşelor intenţionează să acţioneze în instanţă autorităţile din acea perioadă şi să li se restituie banii pe care i-au plătit în plus ca taxe şi impozite pentru că locuiesc în mediul urban deşi, în fapt, condiţia lor nu s-a schimbat, ei trăind în condiţii de mediu rural şi consideră că au plătit „taxe mincinoase”.

Senatorul PDL a spus că aceste opt localităţi „sunt oraşe fără orăşeni” pentru că sunt în continuare comune şi că nu au avut decât „pe hârtie” condiţii de a fi incluse în categoria oraşelor.


Intră acum și în grupul de