Luhan: Comisia Europeana ia in calcul interzicerea ambalajelor din plastic la produsele pentru copii


Intră acum și în grupul de

Comisia Europeană ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic care conţin substanţe chimice periculoase, în cazul alimentelor destinate consumului copiilor, decizia urmând a fi luată până la finele acestui an, arată eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan, într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul democrat-liberal a declarat în documentul citat că a solicitat în scris Comisiei Europene să-şi exprime poziţia asupra unor studii recente care arată că multe ambalaje din plastic conțin substanțe chimice dăunătoare, precum DEHP și bisfenol A.

„Aceste substanţe pot fi absorbite de mâncarea din interior, iar consumarea lor are urmări dăunătoare asupra sănătății copiilor. Am cerut Comisiei să furnizeze un punct de vedere asupra posibilităţii interzicerii ambalării în plastic a alimentelor destinate copiilor”, a precizat Luhan în comunicat.

Potrivit eurodeputatului PDL, Comisia Europeană a informat că, în prezent, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) împreună cu Agenția franceză de securitate sanitară a alimentației, mediului și muncii (ANSES) evaluează impactul acestor substanţe chimice asupra consumatorilor, iar o decizie în acest sens va fi luată până la finalul anului 2012.

„Mă bucur că sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor, reprezintă o prioritate pentru instituţiile europene. Nu trebuie să ignorăm niciun aspect care ne indică un eventual pericol, iar deciziile trebuie să fie rapide şi ferme. Am convingerea că specialiştii ne vor furniza suficiente date pentru a adopta măsurile corecte”, a declarat Petru Luhan.

El a redat în comunicatul de presă răspunsul integral pe care i l-a oferit Comisia Europeană:

„Regulamentul-cadru (CE) nr. 1935/2004 prevede ca substanțele utilizate la fabricarea de materiale destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cum sunt ambalajele din plastic, să fie autorizate numai după o evaluare a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Evaluarea siguranței ia în considerare posibilul transfer al substanțelor în produsele alimentare, inclusiv în produsele alimentare care sunt consumate de către copii.

Substanțele pentru materiale plastice sunt autorizate împreună cu condițiile de utilizare și/sau limitele de migrare din Regulamentul (UE) nr. 10/2011. De exemplu, utilizarea bisfenolului A este interzisă în biberoane și autorizată în alte materiale din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare cu o limită de migrare de 0,6 mg per kg de produs alimentar pe baza evaluării riscurilor realizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Comisia își va revizui poziția până la sfârșitul anului 2012, după ce EFSA examinează evaluarea de risc finală a Agenției franceze de securitate sanitară a alimentației, mediului și muncii (ANSES) și rezultatele studiilor în curs privind dozele scăzute.”


Intră acum și în grupul de