Onofrei: Prin alegerea parlamentarilor in acelasi sistem cu primarii, se va ajunge ca in loc sa existe partide puternice, vor fi parlamentari puternici


Intră acum și în grupul de

Alegerea Parlamentului poate fi asimilată, cel mult, cu cea a Consiliului local sau a Consiliului judeţean, dar niciodată cu cea a executivului dintr-o localitate sau judeţ, susţine senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei. El a declarat, luni, presei că „eroarea fundamentală” pe care o face USL atunci când susţine adoptarea Legii votului uninominal majoritar este că propune ca alegerea parlamentarilor să se facă la fel cu cea a primarilor şi preşedinţilor de Consilii judeţene.

„Primarii şi preşedinţii de Consilii judeţene sunt aleşi direct de cetăţeni în baza unui program şi răspund în faţa cetăţenilor de realizarea acestui program. Nu poţi compara alegerea unui parlamentar cu cea a unui primar, pentru că parlamentarul face parte dintr-un for deliberativ în care se decide şi în funcţie de ceea ce stabileşte grupul parlamentar”, a spus Onofrei.

Parlamentarul democrat-liberal a arătat că senatorii şi deputaţii sunt aleşi majoritar de populaţie, dar în Parlament fac parte dintr-o structură, grupul parlamentar, care trece peste decizia individuală a parlamentarului. El a subliniat că prin alegerea parlamentarilor în acelaşi sistem cu primarii, se va ajunge ca în loc să existe partide puternice, vor fi parlamentari puternici. Totodată, senatorul PDL a menţionat că nici Legea de organizare şi funcţionare a Parlamentului nu este adaptată pentru votul uninominal majoritar.

Senatorii au adoptat, în 8 mai, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi “pentru”, 17 “abţineri” şi nouă voturi “împotrivă”. PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD). Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.


Intră acum și în grupul de