Deputatul Ioan Balan: „Uniunea Europeana si NATO nu sunt variante optionale pentru Romania”


Intră acum și în grupul de

Ideea potrivit căreia Comisia Europeană a intervenit în afacerile interne ale României a fost vehiculată de USL şi este dovada unei neînţelegeri grave a statutului României în anul 2012, a declarat secretarul general al organizaţiei judeţene Suceava a PDL, deputatul Ioan Bălan. „Comisia Europeană este definită drept gardian al tratatelor europene. Ea trebuie să vegheze la respectarea tratatelor în fiecare dintre statele membre. Ea nu intervine în afacerile interne ale unui stat membru, ci supraveghează aplicarea legii aşa cum ar face-o orice instanţă într-un stat sau altul”, a explicat secretarul general al organizaţiei judeţene a PDL, care deţine şi funcţia de secretar general adjunct al PDL la nivel naţional.

El susţine că USL nu a reuşit să pună la punct o politică europeană în adevăratul sens al cuvântului subliniind că relaţia Guvernului USL cu Uniunea Europeană constă doar într-o serie de reacţii viscerale şi ostile care sunt contrare intereselor cetăţenilor români. „Uniunea Europeană şi NATO nu sunt variante opţionale pentru România. Nu există prosperitate şi dezvoltare pentru România decât ca stat membru în UE aşa cum nu există securitate naţională decât în sânul Alianţei Nord-Atlantice. Dacă USL are variante alternative ar trebui să le enunţe”, a spus Bălan.

Potrivit parlamentarului sucevean, ceea ce nu înţelege USL este că România este la ea acasă în Uniunea Europeană, iar cetăţenii români aflaţi în România sunt la ei în ţară unde sunt guvernaţi de reguli europene aplicate cu consimţământul lor şi identice cu regulile după care sunt guvernate celelate state ale Uniunii Europene. „USL nu poate sfida această realitate decât dacă decide să scoată România din Uniunea Europeană. Încercarea de a doborî statul de drept şi de a încălca regulile europene a pus USL împotriva interesului naţional al României care este anularea decalajului de nivel de trai între România şi statele membre ale Uniunii Europene”, a spus Bălan.

În opinia deputatului democrat-liberal, eşecul acestui atac asupra democraţiei şi dezvoltării României ca stat membru al Uniunii Europene a dovedit două lucruri. Mai întâi, a spus Bălan, s-a văzut la ce este bună Uniunea Europeană pentru fiecare dintre statele membre. În al doilea rând, a adăugat deputatul PDL, a devenit limpede că instituţiile construite în România cu sprijin european şi la standard european s-au consolidat şi pot apăra democraţia în faţa abuzurilor politice.

„Această lecţie scapă în continuare Guvernului USL. Astfel, primul ministru Victor Ponta s-a declarat resemnat cu amânarea admiterii României în spaţiul Schengen fără să se arate interesat de pierderile pe care acest eşec le aduce economiei româneşti şi în cele din urmă cetăţenilor români. În acelaşi timp, preşedintele Băsescu a apărat dreptul de admitere a României în spaţiul Schengen ca un drept câştigat ca urmare a testului trecut de instituţiile statului şi ca un drept cuvenit cetăţenilor români în calitate de cetăţeni europeni”, a arătat Bălan.

El a făcut referire la discursul preşedintelui Traian Băsescu de la întâlnirea cu ambasadorii României arătând că şeful statului a introdus o referinţă obiectivă şi nepartizană faţă de care trebuie evaluate acţiunile politice ale oricărui guvern al României. „Este vorba despre aşa numitele criterii de la Copenhaga care nu au fost redactate special pentru România, ci sunt valabile pentru toate statele membre ale UE. Aceste criterii includ: stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia, supremaţia statului de drept care decurge din puterea legii şi a justiţiei, şi respectarea drepturilor minorităţilor. Aceste trei criterii au fost încălcate de Guvernul USL, Guvernul unui stat membru al UE care s-a angajat să respecte aceste criterii”, a conchis secretarul general al organizaţiei judeţene Suceava a PDL.


Intră acum și în grupul de