Gheorghe Flutur a dat startul campaniei de strangere de semnaturi pentru ca Suceava sa fie capitala Moldovei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

“Suceava-capitală de regiune” este campania pe care candidatul ARD la Senat pe Colegiul 2 Suceava, Gheorghe Flutur, a lansat-o miercuri, de ziua unirii Bucovinei cu România, la Cetatea de Scaun a Sucevei. Flutur care este şi preşedintele PDL Suceava a spus că porneşte această campanie de strângere de semnături pentru ca Suceava să fie capitală de regiune, din Cetatea de Scaun pentru a sublinia că Suceava a fost capitala Moldovei şi a reamintit că a mai fost şi capitala regiunii Suceava. „În urma reorganizării teritoriale nu ne este indiferent ce se întâmplă cu Suceava”, a spus liderul PDL.

El a precizat că Guvernul a anunţat intenţia de a face reorganizarea teritorială cu opt regiuni, pe structurile actualelor regiuni de dezvoltare, dar că este nevoie de o dezbatere publică serioasă, subliniind că trebuie să se ţină cont de provinciile istorice, de istoria Bucovinei.

Gheorghe Flutur a precizat că regiunile europene sunt eligibile pentru proiecte cu finanţare de la UE dacă au sub trei milioane de locuitori, iar Regiunea Nord-Est şi Regiunea Sud depăşesc acest prag şi nu pot fi eligibile.
El consideră că în aceste condiţii este nevoie ca regionalizarea să fie făcută astfel încât să fie eficientă, iar Suceava îndeplineşte condiţiile de a deveni capitală de regiune.

Întrebat dacă ceaţa prezentă în momentul lansării acestei campanii nu este un impediment pentru proiect, Flutur a răspuns: „Ştefan cel Mare a ştiut să se folosească de ceaţă. Şi noi vom şti”. El a apreciat că prin acest proiect vor fi colectate sute de mii de semnături pentru ca Suceava să fie capitală de regiune, iar nimeni nu va putea să nu ţină cont de voinţa acestora.

Gheorghe Flutur a mai anunţat că a deschis şi o pagină pe Facebook pentru susţinerea acestei campanii şi a subliniat că această acţiune nu este una de campanie electorală. El i-a invitat să semneze printre primii pe liderii USL Suceava, Cătălin Nechifor, preşedinte al CJ şi al PSD Suceava şi Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al CJ Suceava şi preşedinte al organizaţiei judeţene PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Suceava, într-o conferinţă de presă, că varianta de regionalizare cu cele opt regiuni de dezvoltare actuale nu este cea mai bună, dar este cea mai posibilă. “În cazul în care deschidem cutia renegocierilor nu cred că o mai terminăm niciodată. Măcar cele opt regiuni funcţionează ca regiuni de dezvoltare. Avem Agenţiile de Dezvoltare Regională care pot funcţiona ca aparat tehnic al regiunii. Asta e propunerea noastră. Nu e bătută în cuie”, a spus Ponta. El a mai declarat că, dacă există o propunere mai bună, poate fi discutată.

Ponta a precizat că el consideră că la Constituţie şi la formarea regiunilor trebuie ca USL să se discute şi cu UDMR şi cu PDL, sau cu cine va mai fi reprezentat în Parlament. USL propune ca prin modificarea Constituţiei să fie instituite regiunile, iar varianta luată în calcul este de regionalizare pe actualele regiuni de dezvoltare ce funcţionează în ţară din 1998 şi care sunt coodonate de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, organism neguvernamentale, de utilitate publică.


Intră acum și în grupul de