Intră acum și în grupul de
Eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan, a luat cuvântul în plenul Parlamentului European şi a criticat dur atacurile xenofobe, cerând ca Parlamentul European să ia atitudine faţă de problema imigranților români şi bulgari.
„Doresc să îmi exprim dezacordul total faţă de populismele ieftine prin care unele partide din Marea Britanie urmăresc să cîştige capital politic adoptând un discurs public bazat pe denigrarea imigranţilor. Într-o perioadă caracterizată de serioase probleme demografice şi competitivitate economică scăzută pe plan extern, unii politicieni ar face bine să îşi concentreze eforturile pentru redresarea economiilor naţionale şi nu pentru promovarea scandalurilor cu tentă rasială şi naţionalistă”, a spus Luhan.
Într-un comunicat de presă, europarlamentarul democrat-liberal arată că Marea Britanie a adoptat în ultima perioadă o poziţie foarte dură la adresa imigranţilor.
„Fie că este vorba despre secretarul de stat pentru Comunităţi şi Administraţia Locală, Eric Pickles, despre ministrul britanic al Descentralizării şi Politicii de Planificare, Nick Boles, despre unul dintre liderii opoziției britanice, Nigel Farange, sau chiar despre premierul britanic, David Cameroon, discursul lor public este comun şi se concentrează pe o retorică dură la adresa imigranților români şi bulgari”, susţine Luhan. Europarlamentarul consideră că se impune ca aceştia să nu mai fie lăsaţi să lovească în România. „Cetățenii români nu sunt materialul de campanie electorală al britanicilor şi nici bătaia lor de joc”, susţine Luhan.
El arată că în conformitate cu ultimele date oficiale ale Oficiului Naţional de Statistică al Marii Britanii, aproximativ 94.000 de români şi 47.000 de bulgari locuiesc legal pe teritoriul acestei ţări, iar din păcate, răspunsul Guvernului sau al diplomaţiei româneşti la această lovitură de imagine deosebit de gravă a fost aproape inexistent, singurii care au luat cu adevărat atitudine fiind câteva cotidiene importante din România.
Luhan consideră că populaţia britanică este influenţată într-o mare măsură de declaraţiile politicienilor la adresa românilor, schimbându-şi foarte mult comportamentul faţă de români şi că s-a ajuns chiar la redactarea unei petiţii care îi cere prim-ministrului britanic David Cameron să blocheze accesul imigranților români şi bulgari în Anglia. Conform presei britanice aceasta este semnată, zilnic, de aproximativ 5.000 de persoane şi până în prezent a reușit să strângă peste 100.000 de semnături.
Ca şi efecte ale atitudinii politicienilor britanici, susţine deputatul sucevean, pe lângă faptul că este afectată imaginea României, se induce în gândirea cetățenilor britanici o percepție lipsită de orice justificare, fapt relatat şi de un raport recent realizat la solicitarea Ministerului de Externe al Marii Britanii, ce contrazice temerile ridicate de politicieni.
„Pe lângă ultimul raport, contestat de unii politicieni, doresc să le recomand acestora câteva studii empirice elaborate de distinși cercetători și profesori în economie din Marea Britanie, precum Dustmann, Frattini, Preston și alții, care arată clar că imigranții nu afectează în mod negativ piața muncii, au o contribuție importantă la PIB-ul statelor gazdă și cel mai important, acești imigranți din Europa de Est au o rată a șomajului mai mică decât cea a localnicilor, ceea ce denotă faptul că aceștia au imigrat numai pentru a munci și nu pentru a beneficia de ajutoarele sociale, așa cum este sugerat in unele discursuri politice”, a subliniat Petru Luhan în discursul său din plenul Parlamentului European.
Intră acum și în grupul de