Deputatul Alexandru Baisanu nu va vota proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana


Intră acum și în grupul de

„Bogăţia naţională nu trebuie vândută pe nimic, nimănui”, a afirmat joi, preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, care consideră că în cazul Roşia Montană, statul român are o bogăţie inestimabilă şi stă la latitudinea Parlamentului României să decidă dacă aceasta rămâne în proprietatea statului şi gestionată de stat sau a unei societăţi comerciale care urmăreşte să realizeze profit. În opinia liderului liberalilor suceveni, în acest caz statul român ar trebui să investească într-o societate care să exploateze în numele şi pentru folosul statului român.

Parlamentarul PNL a subliniat că nu va vota proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană întrucât consideră că nu este normal ca ţara să fie vândută pe nimic în condiţiile în care mulţi români trăiesc la limita supravieţuirii.

 Baişanu a explicat că Guvernul a renegociat contractul şi a transmis legea spre Parlament întrucât este nevoie de o decizie în acest sens pentru nu a intra în conflict cu firma respectivă.

Liderul PNL Suceava susţine că legea ar trebui dezbătută în regim de urgenţă, ceea va determina ca preşedintele Traian Băsescu să nu mai aibă motiv pentru organizarea unui referendum pe această temă. „O decizie a Parlamentului este mai presus de voinţa unui singur om”, a mai spus Băişanu.

Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.


Intră acum și în grupul de