Deputatul Radu Surugiu: „Perdelele forestiere reprezinta o prioritate, ca masura de protejare a autostrazilor și drumurilor nationale”


Intră acum și în grupul de

La Durău, în judeţul Neamţ, a avut loc în această săptămână, şedinţa Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor, informează într-un comunicat de presă, deputatul PNL de Suceava, Radu Surugiu. Potrivit parlamentarului liberal care este membru al acestei comisii, în urma adoptării de către Senatul României a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 – Codul Silvic, pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat în dezbatere preraportul acestui proiect de lege, la care s-au alăturat invitați din mediul academic și reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier.

Surugiu a arătat că printre invitaţi s-au numărat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, în calitate de iniţiator al proiectului, precum şi reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gh. Ionescu – Sisești”, ai Academiei Române, ai Facultăţii de Silvicultură și exploatări forestiere din cadrul Universității Transilvania – Brașov, ai Direcției Silvice Neamț, ai Asociației Proforest, ai Asociației Constructorilor Forestieri din România, ai Asociației Administratorilor de Păduri din România, ai Asociației Patronale a Forestierilor din România, ai Confederației CONSILVA, ai Asociației Propietarilor de Păduri din România, ai Institutului de Cercetare și Amenajări Silvice și primarii comunelor de pe Valea Bistriței.

radu surugiu 4

Deputatul PNL a precizat în comunicat că şedința Comisiei a avut ca scop dezbaterea generală asupra Codului Silvic și a chestiunilor majore, subiectele frecvent discutate fiind exploatarea lemnului, necesitatea aplicării egale a cadrului legislativ atât pentru administratorii de păduri – proprietate publică, cât și pentru proprietarii privați și măsurile necesare pentru a asigura managementul durabil al pădurilor din România. În acest sens, în urma dialogului dintre reprezentanții Guvernului, deputații Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și reprezentanții asociațiilor profesionale în domeniul silviculturii, s-au analizat posibilitățile în ceea ce privește exploatarea lemnului, luându-se în considerare ca aceasta să nu se mai facă pe picior, ci să fie făcută de firme specializate. Astfel, lemnul va fi dus la rampă sau în depozite, apoi măsurat și încărcat în mijloacele de transport. De asemenea, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Silvic are în vedere tratamentul egal al administratorilor fondurilor de păduri proprietate publică a statului și al proprietarilor privați, individuali sau asociați. Dezbaterile ședinței au vizat și circulația materialului lemnos pe drumurile publice, dorindu-se modificarea actului normativ pentru combaterea eventualelor posibilități infracționale, analizându-se posibilitatea ca transportul să se facă pe timp de zi, cu scopul de a evita orice posibilitate de sustragere și de a combate contrabanda cu lemn și tăierile ilegale din păduri. De asemenea, s-a dezbătut și necesitatea implementării măsurilor de management și dezvoltare ale perdelelor forestiere de protecție pentru autostrăzi și drumuri naționale, care sunt benefice pentru prevenirea inzăpezirilor, dar și pentru prevenirea hazardelor naturale și antropice.

”Ședința pe care am avut-o în județul Neamț ne-a demonstrat încă o dată cât de esențiale sunt dezbaterile la nivel legislativ, alături de reprezentanți din societatea civilă, precum asociațiile profesionale și organizațiile neguvernamentale. Trebuie să stimulăm dialogul dintre actorii politici, sociali și economici în vederea elaborării unei legislații care să se mențină în timp și să nu sufere odată cu schimbarea legislaturii. Avem exemplul unor state europene precum Franța sau Austria al căror Cod Silvic stabilește raporturi foarte clare și care este implementat de foarte mulți ani, având o mare experiență în acest domeniu. Și România trebuie să aibă un cadru legislativ astfel încât exploatarea lemnului să se facă într-un mod rațional, să existe o gestionare durabilă a materialului lemnos, să conservăm ariile protejate și să susținem reîmpăduririle. Având în vedere starea meteorologică din ultima perioadă, perdelele forestiere reprezintă o prioritate, ca măsură de protejare a autostrăzilor și drumurilor naționale. Voi continua să susțin ferm procesele de reîmpădurire pentru a putea pune în practică măsurile de protecție care privesc realizarea perdelelor forestiere. Pe această cale, le reamintesc silvicultorilor  și celor care desfășoară activități în  domeniul silviculturii că stau la dispoziția acestora atât la cabinetul parlamentar, cât şi pe e-mail sau telefonic, astfel încât la următoarele ședințe de dezbatere a proiectului de lege pentru Codul Silvic să susțin amendamentele propuse de aceștia”, a declarat Radu Surugiu, deputat în colegiul Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc.


Intră acum și în grupul de