Elevi din Falticeni si Bistrita-Nasaud, implicati in activitati comune ale Saptamanii „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”


Intră acum și în grupul de

Săptămâna ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!’’ s-a încheiat la Colegiul ,,Vasile Lovinescu’’ Fălticeni cu activităţile desfăşurate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Tureac, jud. Bistriţa –Năsăud.

Elevii celor două şcoli au activat ca membri pentru două proiecte care au presupus dezvoltarea spiritului civic, a competiţiei şi colaborării.

Primul proiect ,, Verde, Viaţă, Viitor’’ are ca teme de lucru istoria locală, educaţia pentru mediu şi voluntariatul. Profesorii coordonatori ai proiectelor, Gabriela Budeanu şi Ştefan Sălăgean, au avut alături adevăraţi voluntari – profesorii Luminiţa Matei, Elena Grămadă, Daniela Sălăgean, Nicolae Rus, care s-au dovedit a fi şi buni parteneri pentru activitătile desfăşurate. Cel de-al doilea proiect, LeAF-Copacul, eterna alinare, are ca tema de studiu cunoaşterea pădurii şi protejarea acesteaia şi este coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie Bucureşti, membru cu drepturi depline FEE.

Pentru îmbogăţirea cunoştinţelot de istorie şi apreciere a trecutului istoric specific celor două zone au fost organizate excursii şcolare realizându-se astfel apropierea între elevii celor două şcolii, legându-se prietenii. Elevii fălticineni au cunoscut meleagurile Tureacului la începutul lunii noiembrie 2013. În perioada zilelor de 10-11 aprilie 2014 elevii şcolii noastre au fost mândri să găzduiască noii prieteni care au fost profund impresionaţi de frumuseţea locului, bogătia detaliului şi buna organizare.

În prima parte a zilei de 10 aprilie elevii celor două şcoli au participat la campania de planatare de puieţi organizată de Primăria Municipiului Fălticeni; s-a avut în vedere zona Poligon, unde s-au planatat 200 de puieti de salcie. De o parte şi de alta elevii şi-au exprimat dorinţa de implicare, au arătat că le pasă de mediul înconjurător şi au pus în valoare spiritul de echipă şi calitatea de voluntar. La această activitate au participat şi elevii clasei a IX-a HB ai colegiului nostru, însoţiţi de doamnele profesor Manuela Artenie şi Florentina Mureşan.

Sfârşitul zilei a fost marcat de vizitarea municipiului, printr-un scurt tur al acestuia, poposind pentru început la sediul Poliţiei Municipiului Fălticeni, unde domnul comandant, Ioan Nichitoi, gazda perfectă, a prezentat unitatea, rolul şi importanţa instituţiei în viaţa socială a comunităţii. Am continuat traseul prin vizitarea a două muzee fălticinene despre care elevii de la Tureac doar auziseră – Muzeul de Artă ,, Ion Irimescu’’ şi Muzeul de Ştiinţe ,, Mihai Băcescu’’. Ne-am întors la şcoală unde au fost pezentate proiectele prin activitătile desfăşurate de-a lungul anului şcolar la cele două unităti şcolare; au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, membrii Asociaţiei de Aventură ,, Pământul Viu’’ care ne-au povestit despre acţiunile desfăşurate, mai ales despre expediţia spre Gibraltar.

Ziua următoare, 11 aprilie 2014, a fost destinată unei excursii tematice, în zona Fălticeni. O primă orpire a fost la Şcoala Oniceni, unde am fost întâmpinaţi de doamna profesor Iulia Samson, care ne-a invitat la clubul quilling al şcolii; aici am găsit elevi primitori care ne-au destăinuit tainele picturii pe sticlă, am învăţat să creem brăţări ecologice, avându-l alături de profesorul de religie al şcolii. A fost o experienţă frumoasă şi plină de învăţăminte. Următoarele opriri au fost la Mănăstirea Râşca, apoi la Cetatea Baia, Biserica Albă, Cetatea Sucevei.

Am revenit la Colegiul ,,Vasile Lovinescu’’ Fălticeni unde am continuat activităţile proiectelor care s-au încheaiat cu un scurt program artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale Tureac.

Ne-am despărţit la ceas de seară, nu înaiante de a parafa viitoarea activitatea comună şi a avea certitudinea continuării colaborării începute şi pentru anul şcolar viitor.

Bunul mers al activităţilor celor două zile a fost posibil prin bunăvoinţa domnului director, profesor Gabriel Matei, care întotdeauna a fost deschis spre dezvoltarea unor astfel de activităţi.

Prof. Gabriela Budeanu, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni


Intră acum și în grupul de