Doi elevi cu scarlatina la o scoala din municipiul Suceava. Sase cazuri de hepatita A in localitatea Mironu


Intră acum și în grupul de

Odată cu reîntoarcerea copiilor la şcoală pot să reapară microfocare de boli infecto-contagioase, fiind cunoscută sezonalitatea de toamnă-iarnă a unor afecţiuni precum scarlatina, hepatita acută virală de tip A sau virozele respiratorii, a declarat, marţi Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Potrivit acesteia, autorităţile sanitare, dar şi medicul de familie au în atenţie situaţia epidemiologică din localitatea suceveană Mironu unde, de la începutul lunii septembrie şi până în prezent, s-au înregistrat şase cazuri de hepatită acută virală de tip A, din care cinci la copii cu vârste cuprinse între 2-5 ani şi unul la un elev în vârstă de 11 ani.

“Situaţia de la Mironu este în atenţia noastră şi nu a fost declarat focar întrucât nu întruneşte numărul de cazuri care să motiveze acest lucru, dar este necesară intensificarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor, în condiţiile în care în judeţ au evoluat în ultimul timp focare similare, cu extindere în comunităţile de risc, acolo unde condiţiile igienice sunt precare”, a spus Zorescu.

Catalina Zorescu

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că urmează să fie vaccinaţi contacţii din familie ai cazurilor depistate având în vedere că cinci din cei şase copii sunt preşcolari care nu frecventează grădiniţa.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că, de la începutul cursurilor noului an şcolar, s-au înregistrat şi două cazuri de scarlatină la doi elevi din clasa pregătitoare de la o şcoală din municipiul Suceava.

Zorescu a subliniat că există o colaborare foarte bună cu medicul şcolar şi asistentul medical al unităţii de învăţământ, care au recoltat deja exudate faringiene de la contacţii din clasă ai celor doi copii diagnosticaţi cu scarlatină şi au luat măsurile de prevenţie specifice pentru astfel de situaţii, situaţia fiind monitorizată atât de personalul medical din şcoală, cât şi de DSP Suceava.

 Ea a spus că scarlatina este o boală contagioasă determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni, fiind transmisă pe cale aerogenă, iar boala debutează ca o angină, cu roşu în gât şi febră, stare generală modificată, ulterior, pe piele apărând o erupţie de culoare roşiatică, aspră la atingere.

 Medicul epidemiolog sucevean a spus că internarea în spital a pacienţilor diagnosticaţi cu scarlatină este decisă de medicul infecţionist în funcţie de forma şi de gravitatea bolii, dar şi de condiţiile de tratament la domiciliu oferite de familie.

 Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că evoluţia numărului de cazuri de scarlatină poate fi stopată dacă sunt aplicate măsuri de prevenire specifice, respectiv curăţenia şi aerisirea spaţiilor, dezinfecţia suprafeţelor, depistarea purtătorilor de streptococ în rândul copiilor şi tratarea acestora.


Intră acum și în grupul de