Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucurestiului


Intră acum și în grupul de

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorște astăzi, 27 octombrie, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) – ocrotitorul Bucureștiului.

Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) - ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Dimitrie cel Nou era de neam român și a trăit în veacul al XIII-lea. S-a născut în sudul Dunării, în satul Basarabov, aflat pe malul râului Lom, un afluent al Dunării, în apropierea orașului Russe.

În copilărie a păscut vitele și oile oamenilor din sat, cutreierând toate colinele din preajma Dunării și văile înverzite ale râului Lom. A cunoscut pe unii călugări cu viață îmbunătățită din mănăstirile din apropierea satului natal și s-a trezit în el dorul după viața monahală. S-a călugărit și a petrecut ani mulți într-o peșteră, săpată în stâncă, în asceză, rugăciune stăruitoare, post aspru și înfrânare. Și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în peștera de pe malul râului Lom.

Tradiția spune că și-a cunoscut dinainte sfârșitul și s-a întins între două lespezi de piatră ca într-un sicriu și și-a dat obștescul sfârșit.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, Sfintele sale Moaște au fost descoperite în chip minunat. În urma unor ploi puternice, cele două lespezi cu Sfintele Moaște au căzut în apa Lomului, au fost acoperite cu nisip, prundiș și pietre și multă vreme au stat îngropate.

Cuviosul s-a arătat în vis unei tinere bolnave spunându-i că se va vindeca de-l va scoate din apă. Părinții tinerei și câțiva credincioși au mers la locul indicat de sfânt în vis și au scos cinstitul trup al Cuviosului Dimitrie întreg și neputrezit pe care l-au așezat în biserica satului.

Sfintele Moaște au rămas în satul Basarabi cinci secole. Războiul ruso-turc (1768-1774), purtat și pe pământul românesc a fost nimicitor. Generalul rus Petru Saltâcov, ajungând cu armata în satul Basarabi, a luat Moaștele pentru a nu fi profanate de turcii musulmani. Retrăgându-se cu armata, la București, bogatul negustor Hagi Dimitrie și mitropolitul Grigorie al II-lea al Țării Românești au intervenit pe lângă generalul rus să lase cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou poporului român și Mitropoliei țării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale și suferințe îndurate de români în timpul războiului, mai ales că era român (valah) de neam. Le-a ascultat dorința și Moaștele au fost așezate cu mare cinste în catedrala mitropolitană din București în iulie 1774.

Ținând seama de cinstirea de care se bucura Sfântul Dimitrie cel Nou, la 28 februarie 1950, Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, cu data de sărbătorire 27 Octombrie.

                                Pr. Prof. Justinian – Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de