Hepatita in regiunea Moldova sa fie eradicata in zece ani, este tinta unui program lansat la Suceava


Intră acum și în grupul de

Programul de educaţie şi prevenţie dedicat luptei cu virusurile hepatice “Spunem Nu hepatitei în Moldova” a fost lansat, marţi, şi la Suceava, fiind ales şi grupul de lucru care se va implica în implementarea şi derularea acestui program la nivel judeţean.

Medicul ieşean Irina Teodorescu din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi a spus că programul “Spunem Nu hepatitei în Moldova” a fost iniţiat de prof.univ.dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti şi de managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ.

DSCN8995

Ea a arătat că în condiţiile în care mulţi dintre pacienţi nu ştiu că sunt infectaţi cu virusuri hepatitice, acest program vine în sprijinul populaţiei şi îşi propune identificarea cât mai multor persoane infectate cu virusurile hepatitice, îndrumarea acestora către medicii specialişti în vederea instituirii tratamentului specific.

Totodată, programul îşi propune informarea şi educarea populaţiei cu privire la aceste virusuri, astfel încât, după zece ani de la demararea acestui proiect, să poată fi declarată eradicată hepatita în regiunea Moldova.

Teodorescu a spus că în cadrul programului sunt propuse mai multe tipuri de acţiuni şi instrumente, printre care acţiuni de informare a reprezentanţilor administraţiilor publice cu privire la incidenţa şi urmările răspândirii virusurilor hepatice, dar şi acţiuni de informare şi educaţie în comunităţile locale cu privire la consecinţele infectării cu virusurile hepatice, organizarea grupurilor de lucru locale care să gestioneze implementarea proiectului, activităţi de screening ce presupun identificarea cât mai multor persoane infectate cu virusurile hepatitei B şi C şi îndrumarea lor spre centrele de specialitate pentru obţinerea tratamentului.

Totodată, vor fi organizate şi întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiunea Moldova pentru obţinerea sprijinului lor financiar necesar derulării proiectului, dar şi lansarea unei pagini electronice de informare şi organizarea unor sesiuni de training pentru medicii de familie care se vor implica în program.

La lansarea programului “Spunem Nu hepatitei în Moldova” de la Suceava au participat reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, manageri ai spitalelor din judeţul Suceava, medici specialişti infecţionişti, medici de familie.

În cadrul acestei întâlniri au fost desemnaţi şi membrii grupului de lucru care va implementa programul în judeţul Suceava, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Râmbu, medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Suceava, Corina Stănescu, medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului municipal Rădăuţi, Angelica Popescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, Irina Franciuc şi directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, a declarat, marţi, că instituţia pe care o reprezintă va acorda tot sprijinul pentru derularea acestui program în judeţul Suceava arătând că prin implicarea instituţiilor publice sanitare, a medicilor de familie şi medicilor specialişti, dar şi a autorităţilor publice locale, să se obţină rezultatele scontate.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, dosarele medicale depuse de asiguraţii care necesită tratament pentru hepatite cronice virale B, C şi D (inclusiv ciroze hepatice) au fost transmise în totalitate spre aprobare Comisiei de experţi a CNAS.

Sursa citată arată că dosarele medicale se transmit, lunar, la CNAS, sunt analizate de comisia de experţi, iar toate dosarele complete, care corespund criteriilor de includere în tratament, primesc aprobarea pentru iniţierea sau continuarea tratamentului.

“În momentul în care comisia de la nivelul CNAS ne transmite pe fax aprobare nominală pentru pacienţi, aceştia sunt anunţaţi telefonic pentru a se prezenta la medicul specialist, în vederea prescrierii reţetei”, precizează CAS Suceava.

În prezent, în judeţul Suceava se află în tratament un număr de 192 de persoane, din care 124 pacienţi în tratament pentru hepatita B şi 68 de pacienţi în tratament pentru hepatita C,  costul total lunar al tratamentului fiind de aproximativ 570.000 de lei.

“La aceşti pacienţi care necesită tratament pentru hepatite cronice virale B, C şi D cu aprobarea Comisiei de experţi a CNAS se adaugă alţi 120 de pacienţi trataţi cu medicaţie care nu necesită această aprobare (valoarea lunară totală a tratamentului pentru aceşti pacienţi fiind de aproximativ 23.000 de lei)”, mai precizează CAS Suceava.

 

 

 


Intră acum și în grupul de