Ziua Poliției Române, sărbătorită și la Suceava


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au sărbătorit marți, 24 martie, cu o zi în avans, Ziua Poliţiei Române prin organizarea Cupei Presei la Tir, prin avansarea în grad a unor agenți și ofițeri, dar și printr-o expoziţie de imagini de arhivă care surprind aspecte din munca de poliţie de-a lungul timpului. Evenimentele dedicate Zilei Poliţiei Române vor continua și miercuri, la sediul IPJ și la Iulius Mall Suceava.

La Cupa Presei la Tir, competiție organizată de IPJ Suceava, au participat 30 de jurnalişti care au executat trageri cu armamentul din dotarea poliţiştilor. La final, conducerea IPJ a acordat cupe şi diplome câştigătorilor, dar şi celorlalţi participanţi.

cupa presei la tir

Ulterior, de la ora 13.00, la sediul Poliției Județene a avut loc ceremonia de avansare în gradul profesional a agenţilor şi ofiţerilor de poliţie. După intonarea imnului naţional, s-a dat citire mesajelor ministrului Afacerilor Interne şi şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române. Şeful inspectoratului de poliţie judeţean Suceava, domnul comisar şef de poliţie Onea Viorel a citit ordinele de avansare în grad şi i-a felicitat pe poliţişti. Au fost avansaţi la termen 23 de ofiţeri şi 113 de agenţi de poliţie. Alţi 19 poliţişti au fost recompensaţi cu „mulţumiri scrise” pentru activitatea desfăşurată.

politisti (2)

Pentru activităţile deosebite desfăşurate în anul precedent, au fost avansaţi înainte de termen șapte agenţi şi trei ofiţeri de poliţie.

De asemenea, pentru marcarea evenimentului, cu sprijinul Arhivelor Naţionale Suceava, la sediul IPJ Suceava – la Galeria de Arta Millenium a fost organizată o expoziţie de imagini de arhivă care surprind aspecte din munca de poliţie de-a lungul timpului.

Miercuri, 25 martie, evenimentele vor continua la sediul IPJ Suceava unde se va organiza Ziua Porţilor Deschise la care vor participa peste o sută de elevi suceveni.

Ulterior, între orele 13.00 – 15.00, la Iulius Mall Suceava se va organiza o expoziţie de tehnică de intervenţie. Vor fi prezentate autospeciale de poliţie, laboratorul criminalistic mobil, trupele de intervenţie din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale și câinii de serviciu din cadrul Serviciului Criminalistic, armamentul din dotare.

Data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. La această dată se sărbătoreşte şi Buna Vestire, simbol aflat pe primul steag al Marii Agii, preluat în timp şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Până la momentul revoluţiei de la 1848, instituţia care a precedat Poliţia a fost Agia, condusă de un Aga (denumire de origine turcească). În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat şefului poliţiei, Marele Aga Mihăiţa Filipescu, drapelul pe care se afla sigla Steagului Agiei. Sigla este însoţită de o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire), conform site-ului oficial al Poliţiei Române, care împlineşte luni 193 de ani de la atestare.

Cele mai vechi atestări ale instituţiei cu sarcini poliţieneşti datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu. În aceste condiţii, Poliţia, ca dimensiune obligatorie a statului este la fel de veche şi la fel de actuală ca acesta.

Ea este o constantă a societăţii umane, fiind una dintre cele mai vechi instituţii cunoscute.

În fiecare an, cu ocazia zilei de 25 martie, oamenii legii organizează diferite activităţi pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române în compania populaţiei în slujba căreia se află, pentru a-şi serba eroii şi pentru a-i aprecia pe cei mai buni.


Intră acum și în grupul de