O medalie de aur, una de argint şi patru de bronz pentru elevii suceveni la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică


Intră acum și în grupul de

 

Elevii suceveni au fost premiaţi cu şase medalii, din care una de aur, una de argint şi patru de bronz, în urma participării la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică,  ce s-a desfăşurat la Buzău, în perioada 15-19 aprilie 2015.

Olimpiada nationala de astronomie si astrofizica 2015 Buzau

Potrivit reprezentanţilor IŞJ Suceava, judeţul Suceava a fost reprezentat la această competiţie de trei elevi juniori şi cinci elevi seniori, iar rezultele obţinute au fost:

Eduard Lungu, elev în clasa a VIII-a la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” din Solca, coordonat de domnul profesor Ilie Cosovanu, a obţinut la secţiunea juniori Premiul I, Medalie de aur, învingător absolut şi calificarea în lotul lărgit al României pentru olimpiada internaţională de astronomie.

 Mircea Vacariuc, elev în clasa a XI-a la C.N. ,,Petru Rareş” Suceava, coordonat la clasă de domnul prof. Milici Nicolae, iar la cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava de către prof.dr. Petru Crăciun a obţinut medalia de argint la secţiunea seniori.

Daniel Cosovanu , elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” din Solca, coordonat de domnul profesor Ilie Cosovanu, a obţinut medalia de bronz la secţiunea seniori.

Remus Bompa, elev în clasa a XI-a la C.N. ,,Nicu Gane” Fălticeni, coordonat la clasă de doamna prof. Doina Dominte, iar la  cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava de către prof.dr. Petru Crăciun, a obţinut medalia de bronz la secţiunea seniori.

 Sabina Dumistrăcel, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială ,,Ion Creangă” Suceava, coordonată la coordonat la clasă de doamna prof.,Caltais Floarea, iar la  cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava de către prof.dr. Petru Crăciun a obţinut medalia de bronz la secţiunea juniori.

Paul Rebenciuc, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială ,,Miron Costin” Suceava, coordonat la clasă de domnul prof. Gorcea Ion, iar la  cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava de către prof.dr. Petru Crăciun a obţinut medalia de bronz la secţiunea juniori.

Anul acesta, vicepreşedintele Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică a fost  lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic din cadrul USV.

La Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică de la Buzău au participat elevi din 38 de judeţe.

Participanţii la această competiţie au fost împărţiţi în două categorii, juniori (elevi din clasele 6-8 care nu au împlinit vârsta de 15 ani la 2 ianuarie 2015) şi seniori (elevi din clasele 9-12),  fiecare secţiune având subiecte de examen diferite.

Probele olimpiadei au fost următoare: proba teoretică cu durata de 3 ore la care candidaţii trebuie să rezolve probleme teoretice de astronomie (îmbinarea dintre fizică şi matematică), proba observaţională de teren (candidaţii trebuie să deţină competenţe de utilizare a telescoapelor astronomice), iar dacă cerul nu este senin această probă este înlocuită de o probă pe hartă mută şi proba de analiza datelor (are o durată de 4 ore, iar elevii trebuie să analizeze date experimentale reale la fel cum o face un cercetător la un mare observator astronomic).

La începutul lunii iunie, va avea loc la Observatorul Astronomic din cadrul USV, selecţia loturilor restrânse ale României pentru Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică sub coordonarea lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic din cadrul USV şi a prof.dr. Petru Crăciun.

„Alegerea judeţului nostru pentru desfăşurarea selecţiei, vine ca o recunoaştere a modului deosebit în care a fost organizată Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică în august 2014, organizatorii fiind IŞJ Suceava, USV şi Societatea Ştiinţifică Cygnus-centru UNESCO”, au mai precizat reprezentanţii IŞJ Suceava.

 


Intră acum și în grupul de