Defrișările abuzive din România i-au scos în stradă și pe suceveni VIDEO


Intră acum și în grupul de

protest impotriva defrisarilor (70)

Peste 400 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în municipiul Suceava, în Parcul Central, pentru a-și exprima nemulțumirile cu privire la tăierile ilegale de copaci. Înarmați cu pancarte, oamenii au plecat într-un marș până la Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic, după care au revenit pe același traseu până în centrul orașului. Fie că au ales să meargă pe jos sau pe bicicletă, protestatarii au dat un prim avertisment autorităților centrale arătând astfel că nu mai pot tolera ilegalitățile comise pe partea de mediu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu, protestul de sâmbătă a fost organizat pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la defrișările masive din România și pentru a arăta că încă mai există persoane cărora le pasă de mediul înconjurător și de păduri.

„Există încă un foarte mare semn de întrebare asupra faptului că instituțiile statului, instituțiile de control și cele care administrează pădurile în România își fac într-adevăr treaba pentru că în urma apariției în presă a mai multor dovezi prin care companiile mari și nu numai cumpără sau chiar produc cherestea din lemn ilegal, s-a creat o mișcare de stradă care a adunat mai multă lume. Vom încerca să arătăm faptul că nouă ne pasă de păduri”, a declarat Grădinariu.

protest impotriva defrisarilor (74)

Totodată, Florin Grădinariu a spus că la protest s-au alăturat persoane din cadrul unor organizații civice și de mediu, având un număr de 11 revendicări.

Printre acestea se regăsesc stoparea tăierilor ilegale, menținerea și îmbunătățirea implementării programului „Radarul pădurii”, protecția pădurilor virgine și a parcurilor naționale, deblocarea dosarelor de corupție din domeniul forestier, întărirea intituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, elaborarea strategiei naționale și forestire și programul național de împăduriri, instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale, realizarea de plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000, finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare şi oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic, aşa-numita lege a masacrării dreptului de proprietate şi a faunei.

protest impotriva defrisarilor (50)

„Autoritățile publice, instituțiile statului, sper să înțeleagă că nu pot face la nesfârșit aceste abuzuri împotriva pădurilor noastre pentru că avem dovezi. Asociația Biosilva s-a implicat în stoparea tăierilor ilegale și am depus dovezi, am depus sesizări și am primit răspunsuri în bătaie de joc”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu.

Printre cei care au ieșit la protestul de sâmbătă a fost și senatorul sucevean Neculai Bereanu (PSD), care a ținut să specifice că a ales să participe la protest în calitate de simplu cetățean, nu politician, dar și scriitoarea Angela Furtună.

protest impotriva defrisarilor (28)

„Am venit astăzi ca un simplu cetățean al acestui județ care își dorește ca pădurile să aducă o dezvoltare economică a întregului județ, a întregului mediu, să avem beneficii din punct de vedere al mediului, să nu avem poluare, să nu avem defrișări și bineînțeles dezvoltarea economică să fie armonioasă și să întrețină în mod special IMM-urile din zona de munte și comunitățile locale de acolo. Pentru asta am venit, nu am venit ca politician, eu ca politician mi-am spus de atâtea ori cuvântul, în rest voi susține totdeauna activitățile care vor sprijini mediul”, a spus Bereanu.

Supărată de defrișări s-a arătat și scriitoarea Angela Furtună care a venit la protest cu o pancartă „in memoriam” cu privire la „genocidul dendrologic” de la Biblioteca Bucovinei din data de 26 septembrie 2011, când au fost tăiați 14 copaci din curtea insituției.

protest impotriva defrisarilor (1)

După ce s-a dat semnalul de pornire sutele de protestatari, cei mai mulți mobilizați pe rețelele de socializare, au pornit într-un marș până la Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic unde au scandat și au lăsat la ușa instituției, „în memoria arborilor tăiați ilegal”, o coroană, un sicriu din carton și mai multe bucăți de lemn.

Pe tot traseul sucevenii au scandat lozinci de genul „Uniți salvăm pădurile României”, „Vrem ape și păduri, nu cioate și bonusuri”, „DNA, DNA asta e ancheta ta”, „Dacă vă pasă, ieșiți din casă”, „Jos corupția”, „Trădarea de țară în lemne se măsoară” sau „Corupților ghinion, țara s-a trezit din somn!”.

Mânați de dorința de a schimba lucrurile în România, sucevenii și-au exprimat grija pentru mediu, arătând că protestul lor este un prim semnal de alarmă.

protest impotriva defrisarilor (48)

„Fără o lege clară asupra pădurilor cred că nu se va concretiza nimic. E un semnal de alarmă pentru legiuitori să modifice ceva în Parlament, iar dacă nu fac, asta înseamnă că ei sunt principalii vinovați de defrișarea spațiului verde. Ieșirea noastră în stradă este benefică și pentru copiii noștri”, ne-a spus un cetățean prezent la acțiunea din stradă.

Protestul sucevenilor s-a încheiat fără incidente, după aproximativ o oră și jumătate, cu un moment de reculegere.

Acțiunea de protest s-a desfășurat în mai multe orașe din țară, mii de oameni fiind mobilizați în București, Cluj, Iași, Alba-Iulia sau în alte localități. Reprezentanții asociaților de mediu spun că vor continua acțiunile de protest în cazul în care nu se vor găsi soluții la revendicările lor.

Vezi AICI mai multe fotografii de la acțiunea de protest de sâmbătă, din Suceava.

 


Intră acum și în grupul de