FOTO Cea mai mare catedrală din provincie, cea de la Suceava, va fi sfințită în această toamnă


Intră acum și în grupul de

Cea mai mare catedrală din România, după cea din București, Catedrala „Naşterea Domnului” din cartierul Mărăşeşti, din municipiul Suceava, va avea o primă sfințire în luna octombrie sau noiembrie a acestui an. Lucrările de pictură interioară ar putea dura și 15 ani având în vedere dimensiunile foarte mari.

catedrala (19)

Vineri, 19 iunie, primarul Sucevei, Ion Lungu, a efectuat o vizită în teren pentru a vedea stadiul lucrărilor de la Catedrala „Naşterea Domnului” la care a fost însoțit de viceprimarul Lucian Harşovschi şi consilierii locali Gavril Vîrvara, Geniloni Sfeclă, Daniel Ungurian şi Adrian Arămescu.

Cu această ocazie, edilul Sucevei a evidențiat faptul că lucrarea la Catedrală este una de anvergură, construcția fiind un element de patrimoniu deosebit.

„Este un obiectiv măreț pentru orașul nostru, este un element de patrimoniu deosebit care pune în valoare orașul nostru, poziția în care este situat, faptul că se vede de la toate intrările în oraș este un lucru deosebit. Este o construcție modernă, solidă, care va dura în timp și va lăsa o amprentă a trecerii generației noastre prin această viață”, a declarat Ion Lungu.

El a explicat că în acest an municipalitatea a sprijinit construcția obiectivului cu un milion de lei, iar în cei 11 ani ani de când se află în funcția de primar s-au acordat circa 1,5 milioane de euro. De asemenea, Lungu a apreciat că în tot acest timp s-au făcut lucrări trainice, care vor putea dăinui și 500 de ani, însă mai sunt multe alte lucruri care trebuie finalizate.

catedrala (12)

„Este un lucru care s-a meritat. Este o investiție care rămâne și va dăinui peste timp, o investiție care face o onoare Consiliului Local, Primăriei și celor care au clădit aici. Merită tot efortul și trebuie să facem tot ce putem în Consiliul Local să ajutăm ca în final să putem sfinți în această toamnă Catedrala”, a mai spus Lungu care a explicat că în ședința de Consiliu Local din luna iulie s-ar putea aloca și alte sume de bani pentru lucrări.

La rândul său, părintele Petrică Argatu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul pe care l-a primit din partea Primăriei, arătând că edificiul este unul care se realizează pentru credincioși, iar pentru că este o lucrare mare, și costurile sunt foarte mari.

„Lucrarea este amplă, de anvergură, nu se face ușor și cheltuielile sunt pe măsură. Mă bucur că m-a sprijinit Consiliul Local și domnul primar la această construire a Catedralei. Catedrala nu va fi decât a urbei, a orașului, a oamenilor, a credincioșilor, a tuturor. Nu o facem pentru cineva anume, ci o facem pentru credincioși, pentru acest municipiu și de aceea trebuie și eforturile conjugate”, a spus părintele Argatu.

El a menționat că până la prima sfințire a Catedralei sunt necesare mai multe intervenții la treptele de intrare, la pardoseală, la uși, la catapeteasmă, care va fi una provizorie, dar și la subsolul construcției unde vor fi amenajate, în timp, diverse spații printre care și o bibliotecă.

De asemenea, părintele a ținut să mai spună că un element foarte important al lucrării la Catedrală este catapeteasma care fi din lemn de tei, sculptată și îmbrăcată în foiță din aur sau argint.

Potrivit arhitecților care se ocupă de lucrările de la Catedrală, elementele de pictură se vor realiza în timp, suprafața fiind una foarte mare, de peste 15.000 de metri pătrați. Arhitecții au explicat că o echipă foarte bună de pictori ar putea picta, într-un an, circa o mie de de metri pătrați, ceea ce ar putea însemna și o perioadă de 15 ani până să fie definitivate elementele de pictură.

 

 


Intră acum și în grupul de