Viața culturală a Sucevei, revigorată de Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru


Intră acum și în grupul de

În perioada 4-11 iulie 2015, municipiul Suceava este gazda celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru, eveniment la care participă zece școli de teatru din România, Franța, Polonia, Serbia și Republica Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc sâmbătă, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, directorul FIST, decanul UNATC „I. L. Caragiale” București, conf.univ.dr. Paul Chiribuță, a arătat că festivalul își propune revigorarea culturală a municipiului Suceava prin teatru, încurajarea debutului artistic, susținerea tinerilor artiști și promovarea artei contemporane.

FIST

El a mai spus că dorința organizatorilor este de a realiza un festival mondial și a explicat că în acest an au fost solicitări de participare din Mexic și Brazilia, însă ofertele trupelor au venit prea târziu și nu au putut fi integrate în programul festivalului.

„Ambiția noastră este să facem din acest festival internațional un festival mondial”, a precizat directorul FIST.

Chiribuță a mai spus că ediția a doua a festivalului va aduce în fața sucevenilor zece școli de teatru, dintre care șase din România, din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Sibiu, Timișoara și București, iar patru din străinătate, din Chișinău (Republica Moldova), Caen (Franța), Varșovia (Polonia) și Belgrad (Serbia).

În total, vor fi 136 de participanți, mai mulți față de prima ediție, când au fost 115 participanți.

„Vom avea un program destul de încărcat, în principiu sunt zile cu două spectacole”, a mai spus directorul FIST, subliniind faptul că spectacolele reprezintă producții ale absolvenților școlilor de teatru.

paul chiributa

Totodată, Paul Chiribuță a precizat că atât participanții la festival, cât și sucevenii vor avea ocazia să ia parte la discuții și dezbateri asupra spectacolelor în fiecare dimineață de festival.

„Spectacolele selecționate reprezintă direcții de cercetare, direcții estetice, și ne bucurăm să le putem prezenta aici, și să descoperim pentru publicul din Suceava și din împrejurimi cu o clipă mai repede și tendințele școlilor de teatru și tinerii actori pe care îi cresc”, a mai declarat Chiribuță.

Având în vedere faptul că organizatorii doresc intrarea festivalului într-un circuit european și mondial, la eveniment au fost invitați și trei directori de festivaluri internaționale de teatru, de la Varșovia, Belgrad și Chișinău.

Chiribuță a mai arătat că Suceava poate deveni un centru de excelență, locul unde tinerii actori să se întâlnescă și astfel regiunea să se dezvolte.

„Sperăm să facem din Suceava un centru european al întâlnirilor tinerilor actori și să contribuim în felul acesta nu numai la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la dezvoltarea durabilă a acestei țări. Cultura este una dintre componentele acestei dezvoltări durabile. Misiunea educativă a teatrului, misiunea sa socială, își poate găsi un pol de excelență, aici, la Suceava”, a precizat directorul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru, Paul Chiribuță.

La rândul său, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa a declarat că instituția pe care o conduce pune la dispoziția participanților locuri de cazare în căminele USV, iar multe dintre spectacolele prinse în cadrul FIST se vor juca la universitate.

valentin popa

„Principalul nostru efort este legat de cazarea participanților. Am pus la dispoziție peste 60 de camere pentru cazarea pe timp de o săptămână. Ne bucurăm să găzduim și o serie întreagă de spectacole de teatru în Auditoriumul Joseph Schmidt, dar și în Grădina Englezească, în cazul în care vremea va permite”, a spus rectorul USV.

De asemenea, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor a ținut să mulțumească partenerilor care s-au implicat în susținerea festivalului și a arătat că festivalul poate deveni o emblemă a Sucevei.

catalin nechifor

„Anul trecut am avut o ediție de succes, mă bucur că în acest an Primăria Suceava, domnul primar Lungu, susțin financiar mult mai mult această ediție. Sunt convins că în anii care vin acest festival va fi deja o emblemă a Sucevei”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a evidențiat faptul că la Centrul Cultural Bucovina lucrările au fost finalizate, iar unul dintre etajele clădirii va fi destinat teatrului. În acest sens, la edițiile următoare spectacolele vor putea fi susținute și într-o sală modernă, de 300 de locuri. Lungu a mai arătat că într-o ședință viitoare de Consiliu Local speră să fie aprobată înființarea, la Suceava, a Teatrului Matei Vișniec.

ion lungu

„Ne-am propus să revigorăm activitatea culturală în municipiul Suceava, iar acest festival aduce un plus în acest sens și vreau să cred că, cu timpul, și noi, la Suceava, vom avea o școală de teatru”, a declarat primarului municipiului Suceava, Ion Lungu.

Spre deosebire de ediția anterioară a festivalului, în acest an nu va exista un juriu de specialitate și o festivitate de premiere la final, însă directorul FIST, Paul Chiribuță, a propus ca alternativă desemnarea unui juriu onorific din partea publicului, care să participe la toate spectacolele, iar la final să fie desemnate cele mai bune spectacole.

Piesele de teatru se vor juca la Dom Polski, la Auditoriumul USV Joseph Schmidt, la Muzeul Satului Bucovinean și la Muzeul de Științele Naturii. Paul Chiribuță a explicat că spectacolele nu se vor ține la Casa de Cultură din municipiu din cauza prețului exagerat la chirie, respectiv de 1.000 lei/oră.

Consultă AICI programul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru.

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de