Biserica “Sfânta Înviere” din Suceava a fost restaurată. În apropiere a fost construit şi un punct de informare turistică. Vezi cum arată după finalizarea proiectului (GALERIE FOTO)


Intră acum și în grupul de

Restaurarea Bisericii ortodoxe “Sfânta Înviere” din municipiul Suceava a fost realizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană care a fost finalizat la sfârşitul acestei luni, în paralel, în curtea bisericii fiind realizată o construcţie în care vor funcţiona un punct de informare turistică şi un paraclis, prin contribuţia Primăriei Suceava, a parohiei, a enoriaşilor acestui lăcaş şi a unor firme.

Preotul Dumitru Irimia de la Parohia Ortodoxă “Sfânta Înviere” din municipiul Suceava a declarat, joi, că proiectul de restaurare a Bisericii “Sfânta Înviere”, care a beneficiat de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi a fost implementat în perioada octombrie 2013-iulie 2015, a avut o valoare totală de 3 808 233 de lei.

El a spus că lucrările în cadrul proiectului de restaurare a Bisericii “Sf. Înviere”  au vizat înălţarea şarpantei şi realizarea unui acoperiş în două volume, lărgirea streşinii, precum şi înlocuirea învelitorii acoperişului cu tablă din cupru, realizarea unei cornișe din piatră profilată, refacerea soclului degradat, a copertinei la contraforți și a trotuarelor, montarea unei instalaţii paratrăsnet, instalaţii de încălzire, etc.

Preotul Dumitru Irimia a mai spus că, în paralel cu derularea proiectului privind lucrările de restaurare de la biserică, în curtea interioară a fost construită o clădire în care vor funcţiona un punct de informare turistică şi un paraclis, obiective realizate prin contribuţia Primăriei Suceava, a parohiei, enoriaşilor şi a unor firme sucevene.

El a explicat că iniţiativa acestui proiect a avut-o preotul paroh Vasile Irimia, dar posibilităţile financiare ale parohiei nu puteau sustine un proiect de o asemenea anvergură, iar în anul 2007, împreună cu membrii consiliului parochial, s-au efectuat demersuri pentru întocmirea documentaţiei şi a avizelor necesare în vederea restaurării bisericii şi a construirii unui punct de informare turistică.

Biserica Invierii (24)

Preotul Dumitru Irimia a spus că, iniţial, proiectul a fost respins şi a fost depus din nou în anul 2009, iar ulterior, după evaluarea şi vizita în teren, proiectul a fost aprobat, dar fără finanţarea punctului de informare turistică şi a paraclisului întrucât construcţia acelor două obiective demarase anterior aprobării proiectului respectiv, fiind realizate cu sprijinul Primăriei Suceava, a parohiei şi a enoriaşilor.

Părintele Irimia a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea şi finalizarea acestui proiect de restaurare arătând că Biserica “Sfânta Înviere” a fost adusă mai aproape de “frumuseţea cea dintâi”, dar şi celor care au sprijinit construcţia Punctului de Informare Turistică şi a paraclisului.

El a precizat că Punctul de Informare Turistică dispune de o sală expoziţională în care sunt prezentate atât obiecte de cult ortodoxe, cât şi romano-catolice provenite din perioada în care în acest locaş a fost cedat comunităţii romano-catolice prin dispoziţia împăratului Iosif al II lea, dar şi fotografii ale unor personalităţi precum Nicolae Iorga sau Visarion Puiu, mitropolit al Bucovinei, care au făcut eforturi pentru ca biserica “Sânta Înviere” să redevină “ortodoxă şi românească”, fotografii care ilustrează istoria acestui monument istoric important al oraşului Suceava.

Preotul Dumitru Irimia a spus că în cadrul Punctului de Informare Turistică vor funcţiona un oficiu de informare turistică , dar şi un serviciu de comercializare a unor obiecte de cult şi artizanale.

Preotul sucevean a mai spus că paraclisul din curtea bisericii este aproape de etapa de finalizare, urmând să mai fie pictate ocniţele şi să fie realizată icoana pictată în mozaic.

Potrivit istoricului bisericii parohiale, Biserica “Sfânta Înviere” din Suceava a fost zidită în anul 1550, “prin osârdia” Doamnei Elena Ecaterina Rareş, pe vestigiile a trei biserici, două din lemn şi una din piatră.

Prin dispoziţia împăratului Iosif al II lea, în timpul ocupaţiei Imperiului Austro-Ungar, Biserica “Sfânta Înviere” a fost cedată în anul 1782 comunităţii romano-catolice până în anul 1936.

Această monument istoric al Sucevei  a avut statut de biserică misionară, fiind capelă militară între 1936 şi 1944, capelă a Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, filie a Bisericii “Sfântul Dumitru” între anii 1949-1951, capelă a Şcolii de cânăreţi între 1949-1952 şi biserică dependentă direct de Mitropolia Iaşi între 1951 şi 1956.


Intră acum și în grupul de