Calitatea apei din fântânile publice din cinci comune sucevene este monitorizată de DSP Suceava


Intră acum și în grupul de

Cinci primării din judeţul Suceava au încheiat contracte cu Direcţia de Sănătate Publică Suceava în vederea monitorizării calităţii apei din fântânile publice de pe raza comunelor.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat pentru News Bucovina că la începutul acestui an s-a început activitatea de lămurire a autorităţilor publice locale cu privire la necesitatea supravegherii calităţii apei din fântânile publice şi  încheierea de contracte cu primăriile din judeţul Suceava care au în evidenţă fântâni publice, în vederea monitorizării calităţii apei acestor surse.

Ea a spus că au fost elaborate 82 de contracte cu primăriile care au în evidenţă fântâni publice, fiind deja încheiate contracte cu primăriile Berchişeşti, Ciprian Porumbescu, Stroieşti, Cacica şi Horodniceni.

fantana

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că, potrivit legislaţiei, în cadrul acţiunii de monitorizare a fântânilor publice sunt recoltate probe de apă în vederea efectuării analizelor chimice şi microbiologice pentru a se stabili calitatea apei.

Ea a explicat că, potrivit HG 974/ 2004, fântâna publică de apă potabilă este acea construcţie amplasată pe domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale, sub forma unui puţ săpat sau forat până la nivelul unei rezerve de apă, care serveşte la alimentarea cu apă a populaţiei şi este destinată băutului, preparării hranei ori pentru alte scopuri casnice.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că finanţarea monitorizării calităţii apei potabile distribuite prin fântâna publică se asigură, conform legislaţiei, de către autorităţile publice locale, urmând ca acestea să suporte costurile aferente reactivilor şi să asigure conformarea la parametrii de calitate şi avertizarea populaţiei în cazul în care se constată că aceşti parametri sunt neconformi.

Zorescu a precizat că din anul 2009 nu s-au mai înregistrat cazuri de intoxicaţii cu nitriţi rândul bebeluşilor alimentaţi artificial şi  copiilor cu vârstă de până la trei ani, medicii de familie avertizând permanent mamele privind riscul apariţiei intoxicaţiilor cu nitriţi în cazul în care utilizează apa de băut de calitate necorespunzătoare din punct de vedere chimic şi asupra măsurilor pe care acestea trebuie să le ia pentru a preoteja sănătate copiilor şi a familiilor.

Ea a mai spus că lipsa acestor cazuri de intoxicaţii cu nitriţi la copiii mici se datorează şi numărului tot mai mare de localităţi sucevene care dispun de sisteme de alimentare cu apă potabilă.


Intră acum și în grupul de