Peste 130 de profesori, cercetători şi doctoranzi participă la Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” de la USV


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava are loc în perioada 16-18 octombrie 2015 a XIII-a ediție a Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL), la care participă peste 130 de profesori, cercetători şi doctoranzi din România, Republica Moldova, Ucraina, Franța, Spania, Germania, Elveția, Marea Britanie, Maroc, Senegal.

Organizată în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, din Chişinău şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, a XIII-a ediţie a acestei manifestări academice din domeniul ştiinţelor limbajului cuprinde secţiunile „Normă/Norme”, „Semiotică şi comunicare”, „Discurs literar/Discurs critic”, „Traducerea – limbă universală” şi „Didactica limbilor şi literaturilor”, precum şi masa rotundă „Discursul identitar şi planetarizarea”.

Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc vineri, 16 octombrie, cu secţiunea „Eugen Coşeriu- un «Om-Legendă»”, coordonată de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu și moderată de lector univ. dr. Dorel Fînaru.

Colocviu usv

În debutul amplei manifestări științifice, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, cea care s-a ocupat de organizarea CISL, le-a urat un călduros „Bun venit” oaspeților și a mulțumit cadrelor didactice din universitățile partenere pentru implicare, personalităților care au acceptat să figureze în Colectivul de Onoare și în cel Științific, dar și participanților fideli ai colocviului.

sanda maria ardeleanu

Ardeleanu a remarcat faptul că de la o ediție la alta sunt din ce în ce mai mulți tineri care se înscriu la această manifestare academică din domeniul ştiinţelor limbajului, ceea ce duce la continuitate și la crearea unui brand.

„Mulțumim participanților fideli ai Colocviului Suceava-Chișinău-Cernăuți, dar și numeroșilor tineri care se înscriu, ca și la această ediție, în număr din ce în ce mai mare, asigurând în felul acesta viitorul cercetărilor noastre și specificul unei manifestări științifice cu identitate de brand în Europa şi nu numai”, a spus prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a mai arătat faptul că manifestarea este considerată în mediile universitare naţionale şi internaţionale, dar şi de către o serie de publicaţii de specialitate, drept una dintre cele mai mari manifestări ştiinţifice cu profil filologic din lume.

Colocviul a deschis dialogul participanților către problematica evoluției limbii/limbilor și literaturilor în contextul familiar al globalizării, în acest sens prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu apreciind că, „fără doar și poate, cu toții participăm la schimbarea paradigmelor în științele limbajului, iar entuziasmul cercetătorilor conduce la apariția a numeroase cercetări de orientări destul de diferite, dar sub aceeași etichetă”.

„Globalizarea sau planetizarea sau multiculturalismul sau plurilingvismul pot genera explicații, rațiuni, argumente în abordările realmente noi din interiorul științelor limbajului”, a menționat universitarul sucevean.

În încheierea discursului său, Ardeleanu a urat succes tuturor participanților și le-a transmis oaspeților să se bucure de timpul petrecut în Bucovina.

„Vă mulțumim tuturor pentru că suntem din nou împreună şi urăm succes deplin lucrărilor acestei noi ediții, cu speranţă că vă veţi simți ca acasă în universitatea noastră şi în pitoreasca noastră Bucovină, adevărată Europă în miniatură”, le-a transmis prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu invitaților.

La rândul său, rectorul universității sucevene, prof.univ.dr. ing. Valentin Popa, le-a urat „Bun venit” oaspeților și a declarat că pentru USV este o mare bucurie că după șase ani, Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” se organizează la Suceava.

Valentin Popa

Popa a mai arătat că prin astfel de manifestări, care trebuie să fie tot mai numeroase, trebuie determinată tânăra generație să citească mai mult.

„Astăzi este foarte greu să-i determinăm pe tineri să deschidă o carte”, a spus prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

De asemenea, rectorul sucevean a subliniat faptul că limba română ar trebui să fie susținută mai mult, în condițiile în care finanțarea din universități pentru studiul limbilor străine este mai mare decât cea pentru studiul limbii române.

„Am încercat să găsesc motivațiile guvernanților noștri care fac acest lucru. Astăzi lucrurile încep să se inverseze. Cred că trebuie să susținem mai mult limba română, atât în România, cât și în diaspora, iar aceasta nu este numai sarcina guvernanților pentru că ei trebuie conștientizați de acest lucru”, a spus rectorul USV.

Organizarea CISL este patronată de membri ai corpului universitar sucevean, sub coordonarea prof. univ. dr. Dr.h.c. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy şi prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc. Comitetul onorific al colocviului este format din trei academicieni – Anatol Ciobanu (Universitatea de Stat, Chişinău, Republica Moldova), Gheorghe Chiru şi Marius Sala (Academia Română, București), şi patru profesori universitari: prof. univ. dr. Anna Bondarenco (Universitatea de Stat, Chişinău), prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu şi prof. univ. dr. Ioan Oprea (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava).

colocviu

Comitetul ştiinţific reuneşte nu mai puţin de 41 de profesori universitari, conferenţiari şi lectori de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” Cernăuţi, Universitatea de Stat şi Universitatea Liberă Internațională din Moldova Chişinău, Universitatea „Alecu Russo” Bălţi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea „Petru Maior” Târgu – Mureș, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Transilvania” Braşov. Limbile de comunicare sunt româna, franceza, engleza, spaniola, italiana, germana, ucraineana.

Eugeniu Coşeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, judeţul interbelic Bălţi, România, azi în Republica Moldova. A absolvit liceul „Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi şi Roma, după care a studiat filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo (Uruguay) şi, ca profesor-invitat, la Universitatea din Bonn (1961-1963). Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii, în septembrie 2002, a fost profesor în Germania, la Tübingen.

Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”

Fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală, Eugeniu Coşeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne devenind unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care menționăm Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Ştiinţe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Ştiinţe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc. A publicat zeci de volume şi sute de studii, traduse în foarte multe limbi, inclusiv în finlandeză, cehă, rusă şi japoneză, şi a lăsat şi o impresionantă operă în manuscris. Arhiva E. Coseriu de la Universitatea Karl Eberhard din Tübingen, inaugurată în anul 2005, a început publicarea unor opere magistrale inedite.

 

 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de