La controlul dispus de prefectul Harasim în cluburi din Suceava privind respectarea normelor la incendiu s-au verificat alergenii din meniu

Lipsa unor obiective clare privind controalele dispuse de prefectul Constantin Harasim privind respectarea normelor de pază şi siguranţă la incendii a generat rezultate halucinante, în urma controalelor fiind verificate meniurile şi dacă au incluşi alergenii sau dacă carnea era corect etichetată.

Din  comisiile ce fac controale fac parte reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă,  Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava; Direcţiei de Sănătate Publică Suceava,  Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava; Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

Harasim (6)

Într-un comunicat al Prefecturii Suceava se arată că în vederea prevenirii incendiilor asemănătoare celui produs în Clubul „Colectiv” din Bucureşti, în judeţul Suceava s-au constituit comisii interinstituţionale pentru verificarea legalităţii funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică şi de recreere în care se creează aglomeraţii mai mari de 50 de persoane.

Astfel, se  precizează că, în urma inventarierii spaţiilor ce ar trebui verificate, în judeţ sunt 476 astfel de locaţii care pot face obiectul acestor comisii interinstituţionale, iar în primele zile de control au fost verificate 41 de astfel de locaţii.

De menţionat este că o firmă din municipiul Suceava şi-a oprit activitatea din proprie iniţiativă, iar o alta este închisă pentru renovare până marţi.

În urma controalelor efectuate la societăţi comerciale din municipiul Suceava, ISU Suceava şi IPJ Suceava au constatat că nu a fost întocmit Planul de intervenţie la incendiu, că mijloacele de apărare împotriva incendiilor (stingătoare portative cu pulbere) nu sunt verificate, lipsa unora dintre documentele şi evidenţele specifice PSI, că nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, că nu se respectă timpul de muncă, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, că nu sunt redactate şi afişate formularele de organizare a intervenţiei la locul de muncă şi planul de evacuare,  că hidrantul de incendiu interior nu este echipat cu instalaţie pentru iluminat de securitate, iar sala nu are instalaţie electrică pentru iluminatul de securitate împotriva panicii.

Totodată, s-a constatat că unele unităţi nu au asigurată paza conform legislaţiei, în trei situaţii centrale termice murale se află în spaţiu necompartimentat faţă de magazia de mărfuri a barului, iar una din societăţile comerciale verificate nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei Municipiului Suceava.

În cadrul acestei acţiuni, Oficiul Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Suceava a verificat patru societăţi comerciale din Suceava şi comunele Şcheia şi Ipoteşti şi a constatat că există carne congelată şi porţionată fără etichete, nemarcarea , în mod vizibil, a spaţiului destinat nefumătorilor, că nu sunt evidenţiaţi alergenii în lista de meniu sau neafişarea la loc vizibil a copiei după Codul unic de înregistrare.

Şi ITM Suceava a verificat patru societăţi comerciale din municipiul Suceava, unde a constatat că nu este nominalizat lucrătorul desemnat care să îndeplinească cerinţele SSM, că un lucrător nu a semnat fişa de instruire SSM pentru ultima instruire periodică, că nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor sau că în momentul controlului calea de acces de la magazia unei societăţi era obturată cu mărfuri.

DSP Suceava a verificat 17 societăţi comerciale aflate în Câmpulung Moldovenesc,  Rădăuţi, Izvoarele Sucevei, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Broşteni, constatând că personalul angajat nu are cursuri de igienă sau acestea sunt expirate, că blocul alimentar necesită unele lucrări de igienizare, iar un ospătar avea analizele medicale periodice expirate.

Condiţii de igienă şi etichetare necorespunzătoare şi lipsă de registru subproduse au fost depistate de DSVSA Suceava după ce a verificat şapte firme din municipiul Suceava şi comuna Şcheia.

În urma acestor controale, au fost aplicate avertismente contravenţionale, cât şi amenzi cuprinse între 250 – 50.000 lei, precizează Prefectura Suceava.