Rata de supravieţuire la SJU Suceava în cazul unui infarct miocardic acut a crescut la 96 la sută


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, că rata de supravieţuire la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în cazul unui infarct miocardic acut este de 96 la sută în timp ce media naţională este de 91 la sută.

Nechifor a spus că faţă de anul 2012 când rata de deces era de 26 la sută în cazul unui infarct miocardic acut, acum aceasta a scăzut foarte mult ca urmare a implicării în compartimentul de radiologie intervenţională a unor oameni dedicaţi, a unor medici profesionişti, dar şi pentru că a existat şi aparatură performantă.

Nechifor a făcut aceste precizări la conferinţa prin care s-a anunţat montarea unui nou angiograf perfomant, cu tehnică din anul 2015, ce permite vizualizarea în 3D, care a fost achiziţionat printr-un proiect european în valoare de 25 de milioane de euro, coordonat de Academia de Ştiinţe Medicale şi în care mai sunt implicate alte 16 spitale din ţară, din care doar două judeţene, Suceava şi Buzău, fiind luată în calcul şi cazuistica rezolvată la aceste spitale.

angiograf (3)

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a spus că această investiţie face parte din primul proiect medical de cercetare ştiinţifică ce se derulează la SJU Suceava şi şi-a exprimat fericirea că spitalul sucevean se află „într-o companie onorantă”, alături de spitale clinice de prestigiu din ţară.

El a spus că au fost soluţionate la compartimentul de radiologie intervenţională 1.300 de cazuri din care peste 640 în urgenţă.

creteanu jr

Medicul Mihai Creţeanu jr. a explicat că cu acest aparat medical de ultimă generaţie se vor putea realiza intervenţii mai performante şi mai sigure pentru pacienţi.

La rândul său, medicul Renato Haret a declarat că la Suceava s-a început tratarea pacienţilor cu infarct miocardic acut, din 1.297 de pacienţi, 637 fiind cu infarct miocardic acut, din care 44 din zona arondată municipiului Suceava.

Până la apariţia acestui compartiment de radiologie intervenţională bolnavii erau transportaţi la Iaşi, dar în cazul infarctului miocardic acut, timpul este foarte important, iar acum mai mult de jumătate dintre pacienţii care au fost trataţi au ajuns la SJU în mai puţin de două ore de la producerea infarctului, a explicat medicul cardiolog.

renato haret

El a spus că dacă în anii 2000, infarctul miocardic acut era tratat prin metode tradiţionale şi rata de deces era de 30 la sută, în 2009 s-au tratat prin tromboliză, iar rata de deces a scăzut la 22-24 la sută, dar că de trei ani la SJU Suceava se tratează în compartimentul de radiologie intervenţională prin angioplastie coronariană, iar rata de deces a scăzut la 4,4 la sută.

„E una dintre cele mai importante realizări în domeniu la Suceava”, a spus Haret.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a fost dotat cu un angiograf performante, pentru desfăşurarea proiectului de cercetare, urmând ca aparatul să intre în funcţiune după avizul CNCAN care ar urma să fie oferit în maxim 60 de zile.

Aparatul a fost achiziţionat în vederea efectuării de cercetări în domeniul de interes naţional, cu scopul diagnosticării unor leziuni cu potenţial evolutiv invalidant sau letal, respectiv pentru angioarhitectonica tumorilor.

Aparatul va fi folosit cinci ani pentru cercetarea ştiinţifică, urmând ca apoi să intre în proprietatea spitalului și va fi folosit în activitatea medicală curentă.

 

Proiectul de cercetare prevede crearea unui registru național de tratament intervențional al sindroamelor coronariene acute, implementarea, în România, a conceptului heart-team în afecțiunile coronariene cronice, elaborarea și dezvoltarea unei strategii de incidență  și diagnostic al malformațiilor congenitale la nou- născuți, sugari și copii, bazată pe o infrastructură adecvată  și un personal specializat în cardiologie pediatrică și chirugie cardio-vasculară pediatrică.(R.N.B)


Intră acum și în grupul de