Aproape 300 de copii suceveni restanţieri, recuperaţi la vaccinare împotriva poliomielitei


Intră acum și în grupul de

Aproape 300 de copii suceveni cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani din judeţul Suceava, incomplet vaccinaţi împotriva poliomielitei, au fost recuperaţi în cursul anului trecut prin administrarea dozelor de vaccin până la completarea schemei recomandate la nivel naţional.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că instituţia a efectuat în ultimii doi ani o campanie de recuperare a copiilor incomplet vaccinaţi împotriva poliomielitei, iar în cursul anului 2015 au fost recuperaţi la vaccinare 299 de copii restanţieri, cu vârste de până la cinci ani, care nu au avut adminstrate toate cele trei doze de vaccin antipolio, insistându-se, în special, pe localităţile cu acoperire vaccinală mai mică.

Catalina Zorescu“În judeţul Suceava nu avem comunităţi compacte care să refuze vaccinarea, ci doar cazuri sporadice generate de refuzul unor părinţi de a vaccina copiii”, a spus Zorescu.

Ea a precizat că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a transmis, la începutul lunii septembrie 2015, o adresă în care se arăta că în sistemul de alertă rapidă au fost transmise informaţii cu privire la confirmarea în zona de sud-vest a Ucrainei a două cazuri de poliomielită, unul înregistrat la sfârşitul lunii iunie 2015, iar cel de al doilea în prima decadă a lunii iulie 2015.

Zorescu a spus că în adresa respectivă erau recomandate mai multe măsuri ce vizau întărirea supravegherii acestei boli, asigurarea vaccinării antipoliomielitice prin vaccinarea copiilor cu VPI(vaccin polio inactiv), conform schemei naţionale de vaccinare, precum şi recuperarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, cu mai puţin de trei doze de vaccin polio, mai ales în comunităţile considerate la risc.

Directorul DSP Suceava a subliniat că în cadrul măsurilor de supraveghere a acestei boli, se continuă, lunar, prelevarea de probe de apă din cele patru staţii de epurare din judeţul Suceava.

Ea a menţionat că ultimul caz de poliomielită s-a înregistrat în judeţul Suceava în anul 1999.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de