Sute de adulţi suceveni urmează cursuri în învăţământul primar sau gimnazial prin programul „A doua şansă”


Intră acum și în grupul de

Peste 90 la sută dintre elevii înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial, în anul şcolar 2015-2016, în cadrul Programului “A doua şansă”, derulat prin ISJ Suceava, sunt adulţi, în program fiind incluse şapte unităţi de învăţământ sucevene.

 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Ioan Anuţei, a declarat pentru News Bucovina că Programul ”A doua șansă”, derulat prin ISJ Suceava, a înregistrat în anul școlar 2014-2015 un număr de 245 de elevi, în timp ce la începutul anului școlar 2015-2016, erau înscriși 243 de elevi, peste 90 la sută dintre elevi fiind adulţi care au dorit să-şi continue studiile.

El a spus că din totalul elevilor înscrişi în anul școlar 2014/2015 în cadrul Programului “A doua şansă”  94 dintre aceştia urmau cursurile în învățământul primar (nivel I – IV), iar 151 de elevi erau înscrişi în învățământul gimnazial (nivel V – VIII), în timp ce la începutul anului şcolar 2015-2016 figurau  92 de elevi la învățământul primar și 151 de elevi la învățământul gimnazial.

Anuţei a precizat că pentru învăţământul primar în programul “A doua şansă” sunt incluse Școala Gimnazială Șcheia unde funcţionează o  clasă cu 17 elevi, Școala gimnazială Nr. 3 Vicovu de Sus -o clasă cu 24 elevi, Școala Gimnazială ” G. Ghica Voievod” Suceava -o clasă cu 21 elevi, Școala Gimnazială ”N. Stoleru” Baia -o clasă cu 15 elevi  şi Școala Gimnazială Gulia- o clasă cu 15 elevi, iar pentru învăţământul gimnazial Școala Gimnazială Șcheia -o clasă cu 18 elevi), Școala Gimnazială ” G. Ghica Voievod” Suceava (1 clasă cu 31 elevi), Școala Gimnazială Gulia (2 clase cu 38 elevi), Școala Gimnazială ”G. Voievidca” Câmpulung Moldovenesc (1 clasă cu 22 elevi), Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus (4 clase cu 42 elevi).

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a spus că în judeţul Suceava sunt 49 de cadre didactice responsabile cu derularea acestui program, dintre care 15 pentru învăţământul primar, iar 34 pentru învăţământul gimnazial.

“Disciplinele sunt în mare parte aceleași ca în învățământul de masă (curriculum obligatoriu) numai că sunt structurate pe module, cu o programă școlară adaptată, corespunzătoare unui nivel de studiu”, a explicat Anuţei.

sala de clasa primar gimnazial

În anul școlar 2014-2015, la nivelul IV învățământ primar au finalizat studiile 49 de elevi, iar la învățământul gimnazial au finalizat studiile 24 de elevi.

Programul “A doua şansă” oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii şi se adresează persoanelor care au depăşit vârsta legală pentru a studia în învăţământul de masă.

Potrivit Metodologiei de organizare a procesului de învăţământ în cadrul Programului „A doua şansă”, acest program are ca scop sprijinirea copiilor, tinerilor şi adulţilor pentru recuperarea învăţământului primar, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat acest nivel de studii şi care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta de şcolarizare corespunzătoare învăţământului primar.

Pentru învăţământul gimnazial, programul oferă posibilitatea persoanelor cu vârste de peste 14 ani care, din motive sociale, nu au finalizat învăţământul gimnazial, să-şi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu , precum şi pregătirea în vederea obţinerii unei calificări profesionale de nivel I, într-un anumit domeniu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de