Sesiune de experimente științifice oferită de studenţi şi doctoranzi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava elevilor botoșăneni


Intră acum și în grupul de

Elevii botoșăneni au avut ocazia de a lua parte la o sesiune de experimente științifice oferită de studenţi şi doctoranzi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, sâmbătă, 27 februarie, în cadrul unui complex comericial din Botoșani.

experimente (5)

Potrivit reprezentanților USV, au participat studenți și doctoranzi de la Facultatea de Inginerie Alimentară, Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor și de la Observatorul Astronomic al USV.

Astfel, studenţii Ciornei Iulia, Bostiog Ioana, Dismereanu Ionut, Danila Evelina, Popescu Veronica, Varvara Andra, Hitu Georgiana, Gorcea Alexandra, Hutu Dana şi Chiribuca Ionela, coordonaţi de prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei şi conf. dr. ing. Mircea Oroian, de la Facultatea de Inginerie Alimentară le-au prezentat elevilor botoșăneni următoarele experimente: Oul care se cufundă, Spectrul chimic, Reacţii colorate, Vulcan la domiciliu, Curcubeul, Laptele şi dansul culorilor, Depistarea falsurilor la vinuri, Bule colorate, Balonul, Verificarea falsificării mierii de albine, Vulcanul cu spumă, Vin din apă și Depistarea falsurilor la smântână.

De asemenea, Dumitru Cernuşcă student doctorand şi Pavel Popescu student masterand, coordonaţi de conf. dr. ing. L. Dan Milici, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor au prezentat pe lângă o serie de invenţii şi experimente cu ferofluide, experimente de monitorizare a stărilor de concentrare prin semnale electrocardiografice şi un sistem cromatografic destinat îmbunătăţirii proceselor de marketing.

Tot în cadrul sesiunii, drd. ing. Cezar Leşanu de la Observatorul Astronomic al USV a prezentat o serie de experimente legate de câmpul electromagnetic: antene, unde, propagare și utilizări.

„Participanţii au fost elevi din liceele din municipiul Botoşani, mulţi dintre ei veniţi cu profesorii lor de fizică, chimie şi biologie. Cei mai mulţi dintre vizitatori au fost interesaţi de detectarea undelor emise de telefoanele mobile, de proprietăţile unor noi materiale cum ar fi ferofluidele şi de depistarea falsurilor din alimente”, se menționează într-un comunicat al USV. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de