Autorităţile sanitare sucevene solicită medicilor de familie să intensifice recuperarea la vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-oreionului- rujeolei a copiilor restanţieri


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a transmis medicilor de familie suceveni să intensifice acţiunile de recuperare la vaccinare a copiilor restanţieri după ce Ministerul Sănătăţii a solicitat autorităţilor sanitare judeţene să se mobilizeze, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-oreionului –rujeolei în contextul apariţiei unui focar de rujeolă în judeţele Bistriţa- Năsăud şi Cluj.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că instituţia a primit o adresă în acest sens de la Ministerul Sănătăţii şi s-a transmis medicilor de familie să intensifice acţiunile de recuperare la vaccinare împotriva rubeolei-oreionului-rujeolei.

Zorescu a spus că la ultima acţiune de verificare a gradului de acoperire vaccinală, derulată în cursul lunii februarie 2016, s-a constatat o scădere a gradului de acoperire  vaccinală a copiilor exemplificând cu situaţia copiilor născuţi în anul 2014, care, la data controlului, trebuiau să aibă administrată o doză de vaccin ROR, iar verificările au relevat că doar 83,5 la sută dintre aceştia erau vaccinaţi corespunzător vârstei,  în condiţiile în care procentul optim de acoperire vaccinală este de 95 la sută.

Catalina Zorescu“Direcţia de Sănătate Publică Suceava va verifica, în perioada următoare, cabinetele medicilor de familie unde gradul de acoperire vaccinală este sub media înregistrată pe judeţ”, a spus Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a subliniat că autorităţile sanitare vor solicita o implicare mai activă a medicilor de familie în mobilizarea şi informarea părinţilor privind importanţa efectuării acestui vaccin.

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că DSP Suceava deţine o cantitate suficientă de vaccin ROR, de peste 6400 de doze, iar cabinetele medicilor de familie din judeţ mai au în stoc peste 5000 de doze, întreaga cantitate urmând să asigure necesarul pentru campaniile de vaccinare, până la sfârşitul acestui an.

Ea a precizat că deşi în judeţul Suceava nu s-au înregistrat cazuri de rujeolă şi rubeolă, în schimb, au evoluat mai multe focare comunitare de oreion, boală prevenibilă prin administrarea acestui vaccin ROR, care au însumat, în primele trei luni ale acestui an, 162 de cazuri, respectiv 42 de cazuri de oreion în luna ianuarie, 58 în luna februarie şi 62 în luna martie.

“De aceea, facem din nou apel atât către părinţii sugarilor de a se prezenta la medicii de familie pentru a-i vaccina pe copii la vârsta de 12 luni, cât şi către părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, copii cărora ar trebui să li se administreze a doua doză de vaccin ROR”, a spus Zorescu.

Medicul sucevean a menţionat că gradul de acoperire vaccinală la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani este sub 60 la sută, iar această situaţie îngrijorează autorităţile sanitare şi din acest motiv se face un nou apel către părinţi să îşi vaccineze copiii, pentru a-i imuniza împotriva acestor boli.

De precizat este că Ministerul Sănătății a solicitat, vineri, tuturor direcțiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgență, pentru desfășurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), în contextul apariției unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

“Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, MS solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare. Ministerul Sănătății reamintește importanța vaccinării ca cel mai important act de prevenție în apariția principalelor boli transmisibile”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

În documentul citat se arată că rujeola este o boală infecțioasă, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. “Solicităm ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Totodată, sursa citată mai precizează că oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor, iar simptomele bolii  includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide.

“Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos (meningita)”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Aceeaşi sursă menţionează că rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naștere.

“Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan”, precizează MS care subliniază că singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul și rubeola, este vaccinarea cu vaccinul ROR.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de