Flutur, reprezentanților din diaspora: Eu vă înțeleg că am antifonat mașini sau tencuit case în Germania


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a spus, luni, reprezentanților disapora din județul Suceava care au participat la o întâlnire cu autoritățile sucevene că le înțelege cel mai bine problemele pentru că și el, în anii 90, a antifonat mașini  sau a tencuit case în diverse orașe din Germania.

Flutur, diaspora

Flutur a spus că, din experiența lui, le recomandă celor din diaspora să investească cu folos în țară și ca banii pe care îi fac municind din greu în străinătate să fie aducă profit.

El a arătat că înțelege bine problemele diaspora pentru că în anii 90 a lucrat și el în diverse localități din Germania.

„Am antifonat mașini, am tencuit case. Vă înțeleg”, a spus Flutur.

El a adăugat că a greșit că din banii obținuți prin munca în străinătate, a făcut o casă cu 10 camere și consideră că decât banii să fie investiți în imobile mari, care să nu poată fi întreținute la bătrânețe, mai bine ar fi ca acești bani să fie folosiți pentru investiții care să creeze locuri de muncă și să aducă profit.

Unul dintre reprezentanții din diaspora, care locuiește în Roma,  Marin Caraman, a spus că Guvernul ar trebui să promoveze un proiect de facilități fiscale pentru micii întreprinzători, arătând că în alte țări, celor din diaspora li se oferă astfel de facilități.

”În afară, s-au atras cei din diaspora cu mici afaceri cu facilități fiscale”, a spus Marin Caraman.

O tânără care lucrează în Italia ca terapist în școli speciale, a spus la rândul său, că a încercat să convingă italieni să vină să investească în România, dar i s-a spus că birocrația e prea mare.

”Intri în birocrația din România și nu mai ieși”, a spus tânăra care a menționat că ar dori să investească în Suceava într-un centru de terapie, dar că nu este convinsă să o facă.

intalnire diaspora judetul Suceava

Președintele CJ Suceava i-a spus că în ceea ce privește centrul de terapie, va fi sprijinită de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, și a menționat că în celelalte privințe se încearcă, împreună cu oamenii de afaceri din județ, să fie creat un mediu de afaceri mai prietenos în această zonă.

El consideră că este nevoie de mai multe investiții în județ și că autoritățile locale vor asigura atât consultanță, dar și, în măsura posibilităților legale, vor oferi și facilități.

Flutur a spus că este nevoie ca cei din diaspora să vadă poveștile de afaceri de succes și vrea chiar să promoveze un site cu modele de bune practici în urma unor investiții realizate cu fonduri europene.

El a arătat că nu se poate ca la întâlniri la care a asistat să se vorbească despre nereușite în accesarea de proiecte cu finanțare europeană, ceea ce demobilizează pe cei care au intenția de a atrage fonduri și că ar trebui să se pună accent pe proiectele de succes.

Gheorghe Flutur le-a mai spus reprezentanților din diaspora că dorește ca ei să devină ambasadorii Sucevei pentru investiții și în domeniul turismului și a subliniat că rolul autorităților județene este să creeze motive pentru investiții sau pentru vizitarea județului.

El a anunțat că primul târg „Produs în Bucovina” din afara țării va fi la Milano și a cerut sprijin pentru organizare, subliniind că miercuri se deschide prima cursă directă Suceava-Milano care va veni de la Milano cu 131 de pasageri la bord și va pleca cu 117. Flutur a spus că din 19 august intră în funcțiune și cursa directă Suceava-Londra și a arătat că dorește mărirea numărului de curse externe.

(N.B.)


Intră acum și în grupul de