Trei spitale din judeţul Suceava, din care unul privat, pe lista publicată de Ministerul Sănătăţii că funcţionează fără unităţi de transfuzie sanguină autorizate


Intră acum și în grupul de

Trei spitale sucevene figurează pe lista celor 142 de unităţi sanitare publice şi private care funcţionează cu puncte de transfuzie sanguină neautorizate sanitar, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, dat publicităţii în cursul zilei de miercuri.

Astfel, pe lista publicată de MS se află Spitalul municipal Fălticeni, Spitalul municipal Vatra Dornei şi Spitalul privat Bethesda din municipiul Suceava.

Conform comunicatului de presă, Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele publice și private din ţară în funcţie de datele transmise de Direcţiile de Sănătate Publică comparând informaţiile respective cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și de la Centrele de Transfuzii, rezultând că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

transfuzii

 

“Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată precizează că, în această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare.

“De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, se menţionează în comunicatul MS.

MS mai precizează că data până la care spitalele trebuie să-şi reglementeze situaţiile este 1 noiembrie.

“Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri”, se mai arată în comunicatul MS.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor, care  este în curs de finalizare și urmează să fie publicat în cel mai scurt timp.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni, medicul Vlad Alexandru Morariu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că un ordin ce reglementează autorizarea punctelor de transfuzii a fost emis de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, însă la vremea respectivă nu au mai fost publicate normele de aplicare a ordinului respectiv.

Morariu a spus că acestea au fost publicate mult mai târziu, iar Spitalul municipal Fălticeni a început demersurile în vederea autorizării punctului de transfuzie al unităţii, în prezent, fiind întocmită documentaţia ce va fi înaintată DSP Suceava în zilele următoare.

El a explicat că punctul de transfuzie sanguină funcţionează în cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă şi a fost renovat complet şi dotat în conformitate cu reglementările din domeniu.

Medicul fălticenean a mai spus că după depunerea documentaţiei la DSP  Suceava în vederea autorizării, o comisie va vizita punctul de transfuzie pentru a vedea care este situaţia în teren.

Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei, economist Ioan Valentin Stan, a declarat pentru NewsBucovina că punctul de transfuzie sanguină are dotările necesare însă în condiţiile în care secţia de ATI este nefuncţională întrucât spitalul nu are angajat un medic anestezist, nici unitatea de transfuzie sanguină nu este funcţională.

El a arătat că în cursul anului trecut a avut loc evaluarea în vederea acreditării Spitalului municipal Vatra Dornei, fiind vizitat inclusiv punctul de transfuzii sanguine, însă nu au fost semnalate probleme.

Stan a spus că vor fi începute demersurile în vederea autorizării acestui punct de transfuzii, iar în paralel se va scoate din nou la concurs postul de medic anestezist.

El a precizat că spitalul a avut până în luna decembrie 2015 un medic rezident anestezist, dar din luna ianuarie l-a anunţat că doreşte să se stabilească împreună cu familia într-un alt oraş.

Stan a mai spus că vor mai fi scoase la concurs şi posturi de medic chirurg, medic ginecolog şi medic urgentist, fiind amenajat deja şi Compartimentul de Primiri Urgenţe.

Managerul Spitalului Bethesda, medicul Ştefan Puşcaşu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că spitalul are încheiat contract cu Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava şi nu are o unitate de transfuzie sanguină, întrucât nu se lucrează în regim de urgenţă.

Puşcaşu a spus că la acest spital sunt internaţi bolnavi cronici, iar pe parcursul unui an sunt efectuate maximum 2-3 transfuzii de sânge.

El a explicat că nu este necesară funcţionarea unei astfel de unităţi în Spitalul Bethesda întrucât nu s-ar justifica, colaborarea cu CTS Suceava fiind foarte bună şi doar în cazuri speciale se solicită sânge de la CTS Suceava.

De precizat este că, potrivit situaţiei prezentate de MS, atât Spitalul municipal Fălticeni, cât şi Spitalul Vatra Dornei nu au autorizate unităţile de transfuzii sanguine, dar au primit sânge în cursul anului 2016.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de