Cazul tinerilor ce au creat conturi false ale unor vedete TV, prezentat de polițiștii suceveni în întâlnirile cu liceenii suceveni


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au prezentat elevilor suceveni situațiile de risc în cazul infracțiunilor informatice, le-au cerut acestora să-și securizeze conturile de email dar și de pe rețelele de socializare, fiind prezentat și cazul tinerilor care au înșelat mai mulți cetățeni prin campanii false de ajutorare folosind conturi false ale unor vedete TV.

foto-activitate-cybercrime-scoala-nr-4-suceava

Potrivit Poliției Județene Suceava, luna octombrie a fost decretată la nivel european „Luna securităţii cibernetice”, iar în acest sens, la nivelul întregului judeţ, poliţiştii au desfăşurat sesiuni de informare pentru elevii din şcolile generale şi licee, susţinute în colaborare cu specialişti din cadrul structurilor de crimă organizată, pe teme privind : siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor şi siguranţa legalitatea comerţului electronic.

În cadrul acțiunilor, au fost desfăşurate peste o sută de întâlniri cu elevii în mediul şcolar, dar şi cu părinţii în vederea responsabilizării şi conştientizării acestora cu privire la pericolele navigării nesupravegheate pe internet şi reţelele de socializare şi pentru distribuirea unor kit-uri de parolare a accesului minorilor la anumite site-uri şi secţiuni neindicate minorilor.

Astfel, peste 2.500 de elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani au aflat de la specialiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi de la poliţiştii de prevenire şi poliţiştii de proximitate cum trebuie să îşi securizeze accesul la conturile de e-mail sau reţelele de socializare. De asemenea, de acţiunile desfăşurate au beneficiat şi peste 200 de cadre didactice şi 1000 de părinţi.

Cele mai interesante au fost pentru elevi activităţile interactive în care au fost discutate situaţii de risc întâlnite în realitate la nivelul judeţului nostru în ultimul an. Pentru cei mici a fost prezentat exemplul elevului de la o şcoală din municipiul Suceava, care în luna martie a acestui an a dat dovadă de responsabilitate şi a sesizat de îndată conducerea şcolii şi poliţia când a fost abordat de un necunoscut la poarta şcolii, urmare a unei interacţionări anterioare pe o reţea de socializare. Responsabilitatea de care a dat dovadă minorul l-a salvat dintr-o situaţie de risc şi i-a adus, totodată acestuia, rolul de poliţist pentru o zi, fiind premiat de poliţişti, arată sursa citată.

 Celor din licee le-a fost prezentat cazul mai multor tineri care au realizat conturi false pe reţelele de socializare în numele unor vedete Tv reuşind să înşele mai mulţi cetăţeni cu suma de cca. 60.000 Euro. Deznodământul a fost însă unul pe măsura faptelor, respectiv identificarea lor, reţinerea şi introducerea în arestul IPJ Suceava.

Închiderea acţiunilor desfăşurate sub egida ,,Octombrie – Luna Cybercrime” s-a derulat vineri, 28 octombrie 2016, între orele 13.00 – 15.00 la Şcoala Generală nr. 4 Suceava unde poliţiştii au desfăşurat o activitate preventivă, peste 50 de elevi coordonaţi de  profesor Claudia Țuca fiind informaţi cu privire la pericolele lumii virtuale.

Copiii au avut şi ei o surpriză pentru poliţişti organizând workshop-ul ,,Halloween în Siguranţă”.(N.B.)


Intră acum și în grupul de