Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul “Petru Rareş” Suceava şi Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului se află în topul opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Suceava pentru continuarea studiilor


Intră acum și în grupul de

Un  număr de 84 de elevi suceveni nu doresc continuarea studiilor după absolvirea clasei a VIII-a, alţi 211 sunt încă nehotărâţi în privinţa opţiunilor şcolare, 101 vor să-şi continue studiile în unităţi din alte judeţe, în timp ce 5612 optează pentru continuarea studiilor în unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava.

CJRAE Suceava a făcut public rezultatul sondajului privind opţiunile şcolare ale elevilor din clasa a VIII-a, ce a fost efectuat în cursul lunii noiembrie într-un număr de 137 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava.

Astfel, din totalul celor 6008 elevi de clasa a VIII-a participanţi la sondaj, 5612 au optat pentru continuarea studiilor în unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, iar dintre aceştia 4718 doresc să înveţe în colegii şi licee din judeţul Suceava, 875 au optat pentru învăţământul profesional şi 19 pentru învăţământul special.

Totodată, dintre elevii participanţi la sondaj, 101 elevi au optat pentru colegii şi licee din alte judeţe, 211 sunt încă nehotărâţi, iar 84 de elevi nu doresc continuarea studiilor.

Potrivit acestui sondaj, pentru unităţile de învăţământ liceal din municipiul Suceava, cele mai multe opţiuni exprimate de elevii de clasa a VIII-a, 325, au fost pentru Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, în special pentru specializările Ştiinţe sociale, Matematică Informatică şi Ştiinţele Naturii. Alte 254 de opţiuni au fost pentru Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, din care cele mai multe,93, au fost pentru specializarea Ştiinţe Sociale şi 70 pentru filologie, iar câte de 231 de opţiuni ale elevilor de clasa a VIII-a au fost pentru Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava cu cele mai multe opţiuni, 94, pentru specializarea Matematică-Informatică şi Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava cu cele mai multe opţiuni, 86, pentru specializarea Turism şi alimentaţie.

Tot în municipiul Suceava, 147 de opţiuni şcolare au fost exprimate de elevii de clasa a VIII-a pentru  Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, 143 pentru Liceul cu Program Sportiv, 129 pentru Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, 110 pentru Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret”,  80 pentru Colegiul Tehnic “Al.I.Cuza”, 46 pentru Colegiul Tehnic”Petru Muşat” , 22 pentru Colegiul Tehnic “Samoil Isopescu”, 13 pentru Şcoala Filadelfia şi 9 opţiuni pentru Seminarul Teologic Liceal “Mitropolitul Dosoftei”.

În municipiul Fălticeni cele mai multe opţiuni ale elevilor din clasa a VIII-a au fost pentru Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”- 347, alte 223 de opţiuni au fost pentru Colegiul Naţional “Nicu Gane” şi 142 pentru Colegiul “Vasile Lovinescu”.

Pentru Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au fost 325 de opţiuni, iar în municipiul Câmpulung Molfovenesc cele mai multe opţiuni, 95, sunt pentru Colegiul Silvic Bucovina, alte 90 de opţiuni pentru Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare”, 81 pentru Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” şi 18 pentru Liceul Tehnologic nr.1.

În municipiul Vatra Dornei s-au înregistrat 142 de opţiuni şcolare pentru Liceul Teoretic “Ion Luca” şi 6 opţiuni pentru Liceul Tehnologic “Vasile Deac”, iar în municipiul Rădăuţi cele mai multe opţiuni, 271, au fost pentru Colegiul Tehnic, 236 pentru Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” şi 130 de opţiuni pentru Colegiul “Andronic Motrescu”.

Pentru Colegiul Tehnic “Laţcu Vodă” din Siret au fost 168 de opţiuni şcolare, iar 29 de opţiuni au fost pentru Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă” din Solca.

În privinţa opţiunilor şcolare pentru învăţământul profesional, 875 de elevi de clasa a VIII-a şi-au exprimat opţiunea de a-şi continua studiile în învăţământul profesional, iar printre cele mai căutate domenii de pregătire sunt mecanică, turism, industrie alimentară, construcţii, în timp ce opţiunile cele mai numeroase sunt pentru calificările mecanic auto, lăcătuş mecanic prestări servicii, tinichigiu vopsitor auto, ospătar, brutar sau cofetar- patiser, dar şi confecţioner articole din piele şi înlocuitori. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de