În contextul desfăşurării Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de col uterin, la Suceava s-a desfăşurat a IV-a ediţie a dezbaterii cu tema “Opreşte cancerul de col uterin!”


Intră acum și în grupul de

O nouă ediţie a dezbaterii “ Opreşte cancerul de col uterin!” a fost organizată, miercuri după-amiaza, la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, evenimentul înscriindu-se în aria manifestărilor organizate în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

 

În cadrul dezbaterii, cele două moderatoare, Angela Zarojanu şi jurnalista Adriana Dascălu Bulină, au subliniat importanţa organizării unor astfel de întâlniri, la care au fost invitate nume sonore din lumea medicală suceveană implicate în derularea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, în contextul în care, potrivit statisticilor, România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această boală.

Adriana Dascălu a prezentat o statistică realizată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava cu privire la numărul de cazuri nou depistate de cancer de col uterin în cursul anului 2016, dar şi cele aflate în evidenţă la sfârşitul anului trecut.

 

Medicul sucevean Cristian Irimie: Derularea Programulului de depistare precoce a cancerului de col uterin aduce beneficii nu neapărat pentru prezent, cât mai ales pentru viitor

Invitat la dezbatere, medicul primar Cristian Irimie, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, a declarat că depistarea precoce a cancerului de col uterin măreşte şansele de vindecare pentru pacientele diagnosticate cu această boală.

“Cancerul de col uterin nu are, din nefericire, semne de debut în fazele incipiente, evoluează încet, iar când femeia este pusă în dificultate, când boala îi dă nişte semnale să se prezinte la medic este deja tardiv, este peste ceea ce înseamnă şanse de vindecare”, a precizat Irimie.

El a arătat că, în general, pacientele care află despre acest diagnostic încep să-şi facă procese de conştiinţă, învinuindu-se că nu au mers mai devreme la medic, adăugând însă acestea ar trebui să se gândească cum să lupte şi să învingă boala.

“Totul pleacă de la voinţa de a te lupta cu o boală. Lupta cu cancerul este ca şi lupta lui Făt-Frumos cu Zmeul Zmeilor din poveşti”, a spus Irimie.

El a arătat că în condiţiile în care simptomatologia este “palidă” la începutul bolii, se recomandă ca femeile să efectueze controale medicale periodice după începerea vieţii sexuale subliniind că scopul  programului naţional de screening este tocmai de a depista precoce acest tip de cancer.

“Acest program poate să aibă rezultate foarte bune. Nenorocirea este că noi, doctorii, nu ne facem integral treaba în acest program, pentru că sunt foarte mulţi colegi, până acum tot vorbeam frumos la toate întâlnirile, dar să vă spun sincer că m-am cam săturat, atât timp cât am doar 71 la sută cheltuiţi banii dintr-un buget, care nu e imens, dar există, şi putea să aducă încă 30 la sută în plus. 1047 de persoane testate în 2016 este extrem de puţin. Gândiţi-vă că populaţia eligibilă este stabilită la 48 568. Nu se poate ca în patru ani de program, din peste 48 000 să vezi 8000 de persoane”, a explicat Irimie adăugând este este nevoie ca un număr mai mare de medici de familie să se implice în derularea acestui program, activitate care face parte din munca de prevenţie, pentru ca tot mai multe femei să facă testul Babeş-Papanicolau.

Medicul sucevean a spus că ceea ce se realizează prin derularea acestui program aduce beneficii nu neapărat pentru prezent, cât mai ales pentru viitor.

 

În activitatea de prevenţie, medicii de familie se confruntă cu prejudecăţile unor paciente care, din diferite motive, sunt reticente în a efectua testul Babeş-Papanicolau, declară medicul de familie sucevean Irina Badrajan

Medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, a declarat că medicii de familie înscrişi în derularea programului de screening consiliază femeile şi încearcă să le convingă să efectueze testul Babeş-Papanicolau, apoi eliberează fişele cu care acestea merg la centrele de recoltare, arătând că unii dintre medicii de familie, care au participat la instruiri, au primit şi certificarea de medici recoltori.

Ea a spus că în funcţie de rezultatul acestui test, medicul de familie îndrumă pacientele să efectueze investigaţii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic clar.

Badrajan a explicat că programul de depistare precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, întrucât s-a constatat că aceste repere de vârstă sunt cele la care cancerul de col uterin poate să se manifeste, precizând însă că activitatea de screening nu se limitează doar la acest program, pacientele asigurate având posibilitatea să solicite efectuarea acestui test o dată la doi ani.

Ea a arătat că în munca lor de prevenţie medicii de familie se confruntă, deseori, cu prejudecăţile pacienţilor, în special, a celor din mediul rural care, din diverse motive, sunt mai reticenţi în a accepta că efectuarea acestor teste este importantă pentru viitorul sănătăţii lor.

Medicul sucevean este de părere că ar trebui să se facă mai mult şi în domeniul educaţiei pentru sănătate în cadrul unităţilor de învăţământ.

La rândul său, medicul de familie Adriana Hapenciuc, ce îşi desfăşoară activitatea în comuna suceveană Zvoriştea, a declarat că medicii de familie reprezintă principalii vectori verbali pentru informarea tinerelor şi femeilor adulte despre importanţa depistării precoce a cancerului de col uterin.

Dacă depistarea cancerului de col uterin se realizează în fază incipientă, boala este vindecabilă sută la sută, declară medicul ginecolog sucevean Dan Dumitrache

Medicul primar ginecolog Dan Dumitrache de la Centrul Medical Bucovina s-a declarat mulţumit de derularea programului de screening arătând că tot mai multe femei care se prezintă la cabinetul unde îşi desfăşoară activitatea vin şi solicită efectuarea testului Babeş-Papanicolau.

Dumitrache a spus că diagnosticul de certitudine al cancerului de col uterin este exclusiv anatomo-patologic, iar după confirmarea diagnosticului  se urmează protocolul terapeutic subliniind că atunci când depistarea bolii se realizează în fază incipientă, în stadiul 0 sau I, vindecarea este de sută la sută.

“Un cancer de col uterin depistat într-un anume stadiu e curabil sută la sută. Eşti depistat în stadiul O, în stadiul I, cu substadii, se instituie tratamentul şi dacă este corect făcut, boala e vindecabilă sută la sută”, a precizat Dumitrache.

 

Este bine ca fetele să-şi facă testul Babeş- Papanicolau în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale şi apoi să păstreze o frecvenţă a testării la doi-trei ani”, recomandă medicul sucevean Maria Bucşineanu, de la Centrul de Planificare Familială Suceava

Medicul sucevean Maria Bucşineanu, de la Centrul de Planificare Familială Suceava, a vorbit participanţilor despre factorii de risc ai cancerului de col uterin, despre metodele de profilaxie, dar şi despre importanţa efectuării controalelor periodice.

Ea spus că peste 80 la sută din cancerele de col uterin sunt determinate de virusul Papiloma, virus ce se transmite în majoritatea cazurilor pe cale sexuală, vârful de infecţie fiind între 16 şi 26 de ani, arătând cât de importantă este vaccinarea fetelor împotriva HPV (Virus Papiloma Uman) înainte de debutul vieţii sexuale, ca metodă de profilaxie primară.

“Perioada optimă de vaccinare ar fi la 10-12 ani, dar se poate extinde între 10 şi 26 de ani. Există mai multe tulpini, câteva sunt cu risc mare şi faţă de aceste tulpini există vaccin”, a spus Bucşineanu precizând că infecţia cu HPV este frecventă, dar că este periculoasă infecţia HPV persistentă.

Ea a menţionat că este foarte important ca fetele să cunoască aceşti factori de risc şi să se protejeze.

“Din păcate, prezervativul nu asigură o protecţie în proporţie foarte mare, dar totuşi e o metodă care trebuie să fie folosită de către tinere şi este bine ca fetele să-şi facă testul Babeş-Papanicolau în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale şi apoi să păstreze o frecvenţă a testării la doi-trei ani”, a explicat medicul sucevean.

Bucşineanu a precizat că printre factorii se risc se mai numără debutul precoce al vieţii sexuale sub 16 ani, partenerii sexuali multipli, dar şi fumatul.

Un rezultat pozitiv al testului Babeş-Papanicolau nu înseamnă că pacienta va avea neapărat cancer de col uterin, declară medicul  Laura Coca

Coordonatorul judeţean al programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, medicul Laura Coca de la SJU Suceava, a declarat că programul de screening este eficient în momentul în care depistează leziunile precanceroase-displaziile, care beneficiază de tratament şi de vindecare sută la sută.

“Leziunea precanceroasă este cea care trebuie depistată şi atunci elementul extrem de important este conştientizarea pacientelor de a veni să-şi recolteze acest test Babeş-Papanicolau. Colul este un organ care se vede, este unul din puţinele locuri din organismul nostru care se lasă vizualizat, se lasă depistat. Istoria naturală a cancerului de col uterin, care se desfăşoară pe o perioadă foarte lungă de timp, îţi oferă tot acest confort în a depista o leziune precanceroasă şi a o trata. Atunci, displaziile în acest context depistate, sunt tratate”, a explicat Coca.

Medicul Laura Coca a spus că rolul programului este de a trage un semnal de alarmă arătând că o femeie care efectuează un test Babeş-Papanicolau şi are un rezultat modificat, nu înseamnă neapărat că va avea cancer, iar medicul de familie şi medicul specialist îi poate oferi tot suportul în a interpreta acest rezultat.

La dezbaterea “Opreşte cancerul de col uterin!” a participat şi Loredana, o suceveancă diagnosticată cu această boală, care a împărtăşit participanţilor experienţa sa în lupta cu cancerul de col uterin, din momentul aflării diagnosticului, şedinţele de chimioterapie şi radioterapie şi până la intervenţia chirurgicală, dar a vorbit şi despre sprijinul colegelor sale şi al celor apropiaţi, care a ajutat-o să meargă mai departe cu curaj.

Loredana le-a sfătuit pe femei să aibă grijă de sănătatea lor, să nu se neglijeze şi să meargă periodic la controale medicale.

Acţiunea “Opreşte cancerul de col uterin!” a fost organizată de Televiziunea Intermedia Suceava cu sprijinul Asociaţiei SEVA şi al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de col uterin se desfăşoară în perioada 22-28 ianuarie 2017, având sloganul:” Stop cancerului de col uterin!”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de