Apel al șefului Secţiei de Neurochirurgie din SJU Suceava către medicii de familie şi medicii specialişti: Să îndrume “cu încredere” pacienţii suspecţi de afecţiuni neurochirurgicale spre Spitalul Județean


Intră acum și în grupul de

Şeful Secţiei de Neurochirurgie din cadrul SJU Suceava, medicul primar Anatolii Buzdugan, a făcut, miercuri, un apel către medicii de familie şi medicii specialişti din judeţ să îndrume “cu încredere” pacienţii suspecţi de afecţiuni neurochirurgicale către ambulatoriul integrat şi către Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru evaluare medicală, în condiţiile în care aici este abordată o paletă largă de patolologii din sfera neurochirurgicală.

El a arătat că pacienţii care vin cu trimitere din partea medicilor de familie şi a medicilor specialişti sunt evaluaţi în ambulatoriul integrat al SJU Suceava, iar apoi sunt programaţi fie pentru internare, fie pentru investigaţii suplimentare atunci când acestea se impun.

Buzdugan a precizat că, în anumite condiţii, când există patologii care depăşesc posibilităţile terapeutice ale spitalului, pacienţii sunt îndrumaţi către serviciile neurochirurgicale din ţară, unde pot fi rezolvate aceste cazuri.

„La nivel de societate, prejudecățile sunt cele care fac ca pacienții cu o anumită patologie, ce nu se putea rezolva în trecut la Suceava, să fie dirijați către centrele universitare care, în mod tradițional, rezolvau patologia. Fiecare dintre medicii de familie și-a făcut cumva niște relații din trecut, care funcționează și în prezent, dirijând acești pacienți”, a explicat medicul neurochirurg sucevean.

El a arătat că în judeţul Suceava „se practică şi turismul medical” subliniind că, din relatările unor pacienţi care au fost operaţi în alte spitale şi ulterior s-au internat la SJU Suceava, a înţeles că există persoane care transportă pacienţii cu anumite patologii la diferite clinici universitare.

“Nu știu prin ce modalitate ajung să găsească pacienții respectivi, dar probabil că există numere de telefon în sate, în comune, care se transmit de la un pacient la altul, și ei organizează transport medical către Târgu Mureș, Cluj-Napoca, unde are o filieră, unde i se face RMN contracost, apoi merge în clinică, unde îl plasează medicului cu care colaborează”, a spus Buzdugan.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie a mai spus că în cei peste 16 ani de activitate, în cadrul serviciului de neurochirurgie au fost rezolvate chirurgical peste 4000 de cazuri, iar numărul total al pacienţilor internaţi anual în secţie a ajuns la 700.

“A devenit cunoscut serviciul de neurochirurgie, sunt mult mai mulți pacienți dirijați spre serviciul nostru, dar încă insuficient. Probabil, în virtutea unor relații mai vechi, sunt dirijați spre alte servicii de neurochirurgie din țară sau sunt influențați de vecini, de prieteni, de cunoștințe. Nu vom opri și nu vom interna un pacient care ne depășește pe noi, dar noi știm cel mai bine unde poate fi rezolvat în condiții optime cazul respectiv. Decât să mergi neștiind unde, e mai bine să fii îndrumat de un specialist”, a precizat Buzdugan adăugând însă că pacientul este liber să aleagă unde vrea să fie tratat sau operat.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de