Ion Lungu: Cartierul Ițcani „a rămas de căruță” din perioada lui Ceaușescu. Să-l întrebăm pe Ceaușescu de ce nu a asfaltat străzile


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că este deranjat de o acțiune pe rețele de socializare prin care este luat la rost de ce nu sunt asfaltate străzile din cartierul Ițcani, el menționând că acest cartier „a rămas de căruță” din perioada regimului comunist.

 Lungu a spus în conferința săptămânală de presă că a văzut inițiative pe Facebook unde mai multe persoane își exprimă nemulțumirea că străzile din cartierul Ițcani nu sunt toate asfaltate și dau vina pe primar pentru această situație în condițiile în care el a realizat mai multe proiecte de asfaltări în acest cartier.

El le-a dat dreptate locuitorilor cartierului care spun că s-au săturat de balast și că s-au săturat de străzi care nu sunt asfaltate în Ițcani.

„Au dreptate și sunt de acord cu dânșii până la un punct. Numai că încearcă să-l facă responsabil pe primarul Lungu”, a spus primarul care a menționat că este întrebat de ce există această situație.

”Așa cum am spus și altă dată, Ițcani-ul a rămas de căruță pe vremea lui Ceaușescu. Ițcani nu a fost asfaltat pe vremea lui Ceaușescu nu de către Lungu. Lungu a încercat să facă ceva și am asfaltat vreo cinci străzi de pâmânt în Ițcani de când sunt primarul municipiului Suceava. Asfaltăm și în continuare”, a spus primarul.

El a adăugat că tot pe pagina de socializare e întrebat care sunt criteriile pentru asfaltarea străzilor și a explicat că se încearcă o alocare echilibrată de fonduri pentru fiecare cartier.

„Toate cartierele din municipiul Suceava participă cu sume de bani importante la bugetul local. Azi nu pot să iau toți banii din Suceava să-i duc în Ițcani. Dacă discutăm de niște străzi pe care le asfaltăm în acest an spun și logica. În fiecare cartier încercăm să asfaltăm o stradă de pământ”, a spus Lungu.

El a spus că în acest an se asfaltează str. Constantin Moraru în Ițcani care a fost licitată și are ordin de începere a lucrărilor, Lev Tolstoi în Burdujeni-sat, în cartierul Obcine strada Traian Țăranu, str. Traian Popoviciu în Laniște și Florilor în Burdujeni.

„Încerc acest buget să-l repartizez echitabil pe cartiere. Asta am făcut de când sunt primarul municipiului Suceava. Nu a fost văduvit Ițcani, ba din contra, a primit mai mult decât alte cartiere, dar acest decalaj nu putem să-l recuperăm în doi ani de zile. Eu sunt de acord cu cetățenii din cartierul Ițcani, sunt alături de dânșii, trebuie să căutăm soluții, dar mă deranjează când se începe să-l întrebăm pe Lungu de ce nu-s asfaltate străzile”, a mai declarat Ion Lungu.

El a reiterat că decalajul între cartierul Ițcani și restul orașului a început din perioada comunistă.

”Dumnezeu să-l ierte, să-l întrebăm pe Ceaușescu de ce nu a asfaltat străzile în Ițcani. Facem tot ce putem, dar aceste inițiative, unele sincere, altele manipulatoare, mă deranjează câteodată”, a conchis Ion Lungu.

Cartierul sucevean Ițcani este perceput ca cel mai nesigur cartier din țară în timp ce cartierul Burdujeni este situat pe locul 16, potrivit unui studiu complex privind siguranţa oraşelor și cartierelor din România, bazat pe evaluările acordate zonelor în care locuiesc, efectuat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017 de Storia.ro.

Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2017, arată inițiatorii cercetării.

Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.


Intră acum și în grupul de