Lungu: Proiectul privind salubrizarea menajeră este foarte important și nu merită să-l sabotăm. Suntem deschiși la orice discuții. PSD l-a acuzat că prin caietul de sarcini se permite ca firma să aducă utilaje vechi, neeficiente


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că va purta, luni, discuții informale cu toți consilierii locali privind caietul de sarcini la licitația pentru salubrizarea menajeră, proiect care a fost respins în ședința de luna trecută cu votul PSD care a reclamat că acest caiet de sarcini este făcut neprofesionist și că ar fi trebuit să se angajeze o firmă care să-l realizeze.

Primarul consideră că aleșii PSD nu au avut o atitudine corectă și acesta este motivul pentru care lansează aceste consultări informale în vederea găsirii celei mai bune soluții astfel încât proiectul să fie adoptat, fiind necesar votul a două treimi din numărul consilierilor locali.

„Au venit consilierii de la PSD cu remarci care nu sunt corecte, nu sunt reale, tocmai de asta vrem să le discutăm în această discuție informală, să mai corectăm dacă este ceva de corectat, dar este un proiect foarte important pentru comunitate și nu cred că merită să-l sabotăm”, a spus primarul.

El a apreciat că acest caiet de sarcini a fost elaborat de angajații Primăriei și că nu s-au cheltuit fonduri cu o firmă care să realizeze lucrarea.

„Acest reproș că nu am făcut cu o firmă de specialitate nu poate fi un reproș, ci un merit al Primăriei că oameni de specialitate din Primărie au muncit la acest caiet de sarcini și nu am plătit să-l facă alții. Suntem deschiși la orice discuții”, a spus Lungu.

El a arătat că după discuțiile informale de luni, miercuri va fi ședința Consiliului local în care se va dezbate acest proiect.

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul județean Dan Ioan Cușnir, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă că social-democrații suceveni nu se opun salubrizării în municipiu, motiv pentru care au votat acest proiect, dar au cerut ca o firmă specializată să realizeze caietul de sarcini pentru licitație întrucât în cel elaborat de „specialişti de talia lui Harșovschi şi Lungu” sunt chestiuni care afectează sucevenii.

Cușnir a spus că a studiat ce s-a întâmplat cu salubrizarea la Bistriţa, Baia Mare, Cluj şi Bucureşti despre care conducerea Primăriei Suceava a spus că au fost folosite ca model în elaborarea caietului de sarcini pentru licitația de la Suceava, dar a constatat că doar anumite părți au fost preluate.

El a arătat că la Cluj în caietul de sarcinci se solicită maşini conform UE adică produse după 2008, în timp ce la Suceava se solicită maşini autocompactoare „conform RAR” ceea ce permite să fie și foarte vechi.

„La Baia Mare, Bistriţa şi Bucureşti în sectoarele 3,4 și 5 se solicită autocompactoare noi pentru că durata contractului este de 12 ani, iar maşinile se amortizează în 10 ani. La Suceava durata contractului va fi tot 12 ani dar cu maşini vechi, deja uzate fizic”, a atras atenția Cușnir.

El a adăugat că în condițiile în care primarul Ion Lungu anunță că în municipiu vor fi cumpărate  autobuze electrice pentru că nu poluează, viitorul operator de salubritate are voie să mai polueze aerul încă 12 ani cu maşini vechi.

 „Vrem un oraş ecologic, dar cu maşini de gunoi vechi”, a spus Cușnir.

 El a mai spus că în toate localitățile se solicită maşini de gunoi cu grad de compactare 1/6, însă la Suceava nu se specifică gradul de compactare care poate fi  1/3 şi 1/4. „Să fie această prevedere pentru că acest caiet de sarcini este făcut cu dedicaţie pentru cineva care are autocompactoare cu grad de compactare mic? Asta înseamnă mai multe drumuri la groapa de gunoi adică mai puţină eficientă şi mai multă poluare. Ion Lungu se joacă în continuare cu banii şi cu sănătatea sucevenilor”, a menționat Cușnir.


Intră acum și în grupul de