Flutur a înmânat secretarului general al Comisiei UNESCO din Filipine documentația pentru susținerea includerii iei românești și a culturii Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în Patrimoniul Mondial UNESCO


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, luni, că a transmis secretarului secretar al Comisiei Naționale Filipine pentru UNESCO, Lila Ramon Shahani, documentația pentru susținerea înscrierii iei românești și a culturii Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

„Am avut ocazia să stau de vorbă cu Lila Ramon Shahani, secretar general al Comisiei Naționale Filipine pentru UNESCO care avizează proiectele și solicitările țărilor privind introducerea în Patrimoniul UNESCO a diferite obiective”, a spus Flutur într-o conferință de presă.

El a arătat că autoritățile sucevene au transmis documentația pentru cultura Precucuteni-Cucuteni-Tripolie la Institutul Național al Patrimoniului, dar și la forurile UNESCO și a transmis această solicitare și reprezentantului Filipine din cadrul UNESCO.

Totodată, el a spus că a înmânat acesteia și o documentație pentru promovarea iei românești în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Flutur a spus că există o documentație depusă, denumită cămașa cu altiță și că a avut ocazia să înmâneze direct doamnei Shahani, la Cetatea de Scaun, aceste materiale.

„A fost foarte receptivă. Am stat de vorbă mai mult despre aceste lucruri”, a spus Flutur care a menționat că Shahani a  vizitat obiectivele UNESCO din județul Suceava și și-a exprimat speranța că va fi găsită o formă de sprijin la forurile UNESCO și pentru înscrierea Mănăstirii Dragomirna în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În ceea ce privește ia românească, Flutur a spus că a oferit doamnei Shahani o ie bucovineană și o traistă.

„Și alte zone din țară vorbesc de ia românească ce este acum promovată în 50 de țări, în mari orașe din lume și cred că efortul nostru, care s-a materializat cu o documentație scrisă despre ie este binevenit”, a spus Flutur.

El a menționat că la documentația înmânată au fost adăugate studii făcute de Muzeul Bucovinei despre cămașa românească, despre istoria iei, „acest port popular extrem de căutat astăzi pe mapamond”.

„Sper să avem un sprijin și din partea dumneaei”, a spus Flutur.(N.B.)


Intră acum și în grupul de