Lăzăreanu: Parcul auto al Serviciului de Ambulanță Suceava este învechit, iar mașinile se defectează foarte des. Personalul este încă insuficient raportat la solicitările populaţiei


Intră acum și în grupul de

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava, medicul Alexandru Lăzăreanu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că bugetul instituţiei este împovărat cu plata cheltuielilor aferente reparaţiilor ambulanţelor, în condiţiile în care parcul auto este învechit, iar maşinile se defectează foarte des.

Lăzăreanu a spus că de la începutul anului şi până în prezent s-au cheltuit mai multe fonduri decât pe parcursul întregului an 2016, explicând că au fost situaţii în care la unele maşini relativ noi, cu un rulaj de 200 000-300 000 de kilometri, s-au înlocuit motoarele, la unele chiar de două ori.

“Alocăm foarte mulţi bani pentru reparaţii, deja am cheltuit mai mult în acest an decât anul trecut pentru reparaţii şi nu ştiu ce vom face până la sfârşitul anului dacă nu vin ambulanţele noi”, a subliniat Lăzăreanu adăugând că şi alocarea bugetară pentru carburanţi este mai mică cu o treime decât anul trecut.

 

”Personalul SAJ Suceava este încă insuficient și se fac foarte multe gărzi pentru a răspunde solicitărilor populației”

Medicul sucevean a precizat că, în prezent, personalul SAJ Suceava este încă insuficient explicând că pentru a fi asigurate turele raportat la solicitările populaţiei se efectuează foarte multe gărzi, ceea ce conduce atât la o suprasolicitare a personalului, cât şi la cheltuieli de personal mai mari.

“Personalul fiind foarte solicitat, apar probleme şi cu asigurarea curăţeniei, mai ales la ambulanţele de tip A”, a spus Lăzăreanu care a precizat că în urma unui control efectuat de reprezentanţii DSP Suceava au fost depistate “nişte neajunsuri” în ceea ce priveşte menţinerea curăţeniei la autospecialele de tip A.

El a explicat că ambulanţele de tip A sunt foarte vechi, nu se închid etanş, şi din acest motiv intră praf în interior, însă au fost situaţii în care s-au ivit şi “unele neglijenţe”, în sensul în care, la sfârşitul turei de 12 ore, pe fondul oboselii, nu au fost debarasate ambalajele sau pet-urile din maşină.

Lăzăreanu a arătat că din momentul preluării mandatului de manager al SAJ Suceava a atras atenţia personalului cu privire la asigurarea şi menţinerii curăţeniei în autospeciale, chiar dacă acestea sunt vechi.

Managerul SAJ Suceava a spus că, în prezent, parcul auto al instituţiei are în dotare 27 de autospeciale de tip B şi două de tip C care asigură urgenţele, iar o alta necesită reparaţii foarte costisitoare, în timp ce din totalul celor 20 de maşini de tip A sunt funcţionale doar 6, restul având norma de casare depăşită.

“Aşteptăm, cum aşteaptă toată ţara, noile ambulanţe”, a precizat Lăzăreanu adăugând că sunt judeţe care au aproximativ aceeaşi suprafaţă şi populaţie, dar care au în dotare cu 15-20 de maşini mai mult decât judeţul Suceava.

“Când ai cu 15-20 de maşini în plus, ai de unde să le roteşti, să le repari, în timp ce la noi dacă ai scos o maşină din service la 10,00, după o jumătate de oră, după ce se face curăţenie, pleacă în cursă”, a explicat medicul sucevean.

 

”Populația ar trebui să ofere informații corecte când apelează 112. Un pacient a spus că e foarte bolnav, dar el era băut. Dacă ai băut te culci, nu chemi ambulanța”

 

El a făcut apel către populaţie să dea dovadă de înţelegere şi să ofere informaţiile corecte atunci când apelează la numărul unic de urgenţă 112, astfel încât să se ştie ce tip de maşină să fie trimisă la solicitare.

“Am avut zilele trecute la coordonare o situaţie în care pacientul a spus că este foarte bolnav, că a avut intervenţie pe cord, iar el era băut. Dacă ai băut, trebuie să te duci să te culci, nu să chemi ambulanţa, care este pentru bolnavi”, a spus Lăzăreanu adăugând că au fost cazuri în care în urma unor altercaţii a fost solicitată ambulanţa, iar când maşina a ajuns la solicitare, persoanele au refuzat transportul la spital, însă după scurt timp s-a revenit cu o nouă solicitare, spunându-se că persoanele respective acuză dureri de cap sau alte simptome.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de