Sanda-Maria Ardeleanu: „Francofonia reprezintă un puternic centru de interes, de formare a specialiștilor și de inserție pe piața forței de muncă”


Intră acum și în grupul de

Directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Mohamed Ketata, s-a aflat, timp de trei zile, la Suceava, la invitația Centrului de Reușită Universitară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, ocazie cu care a fost inițiat și proiectul „Francofonia în comunitate”.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, la Biroul Francez de la Casa Prieteniei din municipiul Suceava, prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că directorul Mohamed Ketata a vizitat campusul universitar sucevean și Biroul Francez, participând totodată și la examenul de disertație al primei promoții a masteratului internațional francofon cu dublă diplomă (Suceava-Chișinău), intitulat Teoria și practica traducerii.

Astfel, după cum a precizat prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Mohamed Ketata, a fost prim-prorector al Universității din Rouen (Franța), universitate cu care instituția de învățământ superior din Suceava are un parteneriat de peste zece ani.

Totodată, Sanda-Maria Ardeleanu a explicat că directorul AUF a inițiat în Franța un grup de studiu de limba română, Mohamed Ketata urmând cursurile timp de câțiva ani.

„De peste zece ani, la Rouen, se desfășoară, la propunerea domnului Ketata, o formație de studiu de limba română, iar domnul Ketata a urmat cursurile acestei formații de studiu timp de câțiva ani”, a spus prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a menționat că directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei s-a întâlnit cu studenți și profesori din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava având în vedere și deschiderea unui proiect care să urmărească crearea unei identități proprii francofoniei de la Suceava – „Francofonia în comunitate”.

Astfel, printr-un parteneriat între Biroul Francez, Centrul de Reușită Universitară, școli, autorități ale administrației locale și județene, instituții economice și de cultură, se va urmări promovarea valorilor francofoniei.

Apreciind activitățile ce se desfășoară la Suceava, în cadrul Centrului de Reușită Universitară de la USV, dar și evenimentele organizate de Biroul Francez, directorul AUF a evidențiat la rândul său nevoia de colaborare între instituții, explicând că studenții au nevoie de experiențe profesionale în vederea inserției pe piața muncii.

„Domnul Ketata a spus o idee foarte importantă și în spiritul căreia noi vom acționa imediat, în colaborare cu Direcția de Drumuri și Poduri Suceava. Este vorba despre folosirea francofoniei ca axă de inserție profesională, de formare a specialiștilor, pe sistemul învățământului dual, dar și pe sistemul stagiilor de specializare”, a precizat prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a arătat că pe modelul colaborării dintre Facultatea de Construcții din Iași și Direcția de Drumuri și Poduri Suceava, ce își are sediul în aceeași clădire în care funcționează Biroul Francez, se va încerca un parteneriat între instituția suceveană și diverse specializări din cadrul USV.

„Vom institui o colaborare instituțională pe bază de parteneriat pentru a putea trimite studenți în practică, pentru a-i putea forma ca viitori tehnicieni, subingineri, ingineri, în specializările de care este nevoie pentru profilul care se desfășoară aici, lucrul acesta urmând să-l facem și cu alte instituții economice și cu alți parteneri care doresc să dezvolte o relație de formare de specialiști și de inserție pe piața forței de muncă, în colaborare cu Agenția Universitară a Francofoniei, care este partener și cofinanțator al acestor proiecte”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu.

Universitarul sucevean a mai arătat că francofonia nu este doar un vector de comunicare, este și o formă de împărtășire a valorilor, care au devenit universale.

„Francofonia reprezintă un puternic centru de interes, de formare a specialiștilor și de inserție pe piața forței de muncă. Noi nu putem să ne pierdem francofonia, și nu o vom pierde niciodată. Mai mult, noi trebuie să o fructificăm, să o valorificăm, pe această dimensiune economică, pragmatică europeană și mondială pe care ea ne-o oferă”, a menționat prof. DHC Sanda-Maria Ardeleanu.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de