Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei va fi marcată în judeţul Suceava prin organizarea unor activităţi de informare şi consiliere, dar şi prin recomandări de testare pentru virusul hepatitic C


Intră acum și în grupul de

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, sărbătorită în fiecare an pe 28 iulie, va fi marcată în judeţul Suceava prin organizarea unor activităţi de informare şi consiliere în Parcul central din Rădăuţi, prin distribuirea de pliante şi afişe informative prin reţeaua de medicină primară şi prin asistenţii medicali comunitari, dar şi prin recomandări de testare pentru virusul hepatitic C.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, autorităţile sanitare în colaborare cu Secţia de Boli Infecţioase a  Spitalului municipal ” Sf. Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi şi cu Şcoala Postliceală Sanitară- Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt – Bucovina” Rădăuți vor marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei prin organizarea mai multor activităţi.

Astfel, în data de 2 august 2017, începând cu ora 10,00, va fi organizat un  stand informativ în Parcul Central al municipiului Rădăuţi, unde cetatenii vor putea beneficia de consiliere, de evaluare a riscului şi recomandari de testare pentru hepatita virală tip C,  oferite de medicul primar Angelica Popescu, medic şef al Secţiei  Boli Infecţioase din cadrul Spitalului municipal ” Sf. Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi.

Totodată, elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare- Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt – Bucovina” Rădăuți vor participa la o distribuire stradală a unor postere şi broşuri ce conţin informaţii despre această maladie.

DSP Suceava precizează că şi prin reţeaua de medicină primară şi cu sprijinul asistenţilor medicali comunitari din judeţul Suceava vor fi distribuite materiale informative cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei virale, modalitatea de testare pentru virusurile hepatitice, etc.

“Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament”, se arată în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Campania din acest an, ce are ca temă „Eliminarea Hepatitei”, are scopul de a crește nivelul de conștientizare a populației în privința poverii uriașe reprezentată de hepatitele virale și îmbunătățirea prevenirii bolilor și a accesului la testare, tratament și îngrijire.

Potrivit unei statistici realizate de DSP Suceava pentru perioada 2007-2016 privind numărul cazurilor de hepatite virale înregistrate în judeţul Suceava, se constată că numărul cazurilor de hepatite virale a scăzut începând din anul 2007, când au fost raportate 242 de cazuri, până în anul 2013, inclusiv, când au fost raportate 17 cazuri de îmbolnăvire, în timp ce în anul 2014 numărul cazurilor a crescut fiind înregistrate 447 de cazuri, în 2015 s-a înregistrat o scădere uşoară a numărului de cazuri fiind raportate 407 cazuri, iar în 2016 s-au înregistrat 59 de cazuri.

Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate în anul 2007, 169 au fost cazuri de hepatită virală tip A, 42 au fost cazuri de hepatită virală de tip B, 6 cazuri de hepatită virală de tip C, iar 25 de cazuri de hepatite non A şi non B.

Din cele 447 de cazuri de hepatite virale raportate în judeţul Suceava în anul 2014, 438 au fost cazuri de hepatită virală de tip A, 6 au fost cazuri de hepatită virală de tip B, 3 cazuri de hepatită de tip C, iar 2 cazuri de hepatite non A şi non B.

Din totalul celor 407 cazuri înregistrate în 2015, 402 au fost cazuri de hepatită virală de tip A, 2 au fost cazuri de hepatită virală tip B, iar 3 au fost cazuri de hepatită virală de tip C.

În anul 2016 s-au raportat în judeţul Suceava 59 de cazuri de hepatite virale, din care 55 de cazuri de hepatită virală de tip A şi câte două cazuri de hepatită virală de tip B, respectiv tip C.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a prezentat câteva date statistice publicate într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în cursul lunii aprilie 2017, în care se estimează că, în prezent, în întreaga lume sunt 325 milioane persoane infectate cu virusul hepatitic B (HBV) sau  virusul hepatitic C (HCV), iar marea majoritate a acestor persoane nu au acces la metodele de testare şi la tratament.

“În 2015 au fost testate şi îşi ştiau diagnosticul doar 22 de milioane de persoane (9 %) cu infecţie cronică cu HBV  şi doar 14 milioane persoane (20%) din cele cu  HCV. Mai mult,  doar 8 % din cei diagnosticaţi cu infecţie  HBV (1.7 milioane persoane) urmau un  tratament şi  doar  7 %  din cei diagnosticaţi cu infectie HVC (1.1 milioane persoane) au început un tratament curativ în anul 2015. Ca urmare, milioane de persoane riscă evoluţia spre suferinţă hepatică cronică şi complicaţiile majore ale acesteia (ciroza hepatică şi carcinomul hepatocelular). Conform datelor OMS, hepatitele virale şi complicaţiile lor au devenit în momentul de faţă lider de morbiditate şi mortalitate în întreaga lume, depăşind bolile cardio-vasculare, patologia oncologică şi chiar mortalitatea prin HIV-SIDA”, a spus medicul sucevean.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava a subliniat importanţa testării arătând că testarea pentru virusurile hepatitice este o modalitate de a preveni transmiterea infecţiei virale, dar şi de a oferi posibilitatea persoanelor infectate cu virusuri hepatitice să aibă acces la tratament acolo unde se impune.

Medicul sucevean Irina Badrajan a mai spus că decidenţii din sistemul sanitar românesc ar trebuie să adopte măsuri pentru depistarea gratuită a hepatitelor virale de tip B şi C, mai ales la grupurile de risc.

Ea a precizat că din grupurile de risc fac parte persoanele care primesc în mod frecvent sânge sau produse de sange, pacienţii dializaţi sau cei care au suferit un transplant, persoanele aflate în detenţie, persoanele care folosesc droguri administrate intravenos, persoanele care convieţuiesc cu un partener infectat cronic cu virus hepatitic B sau C, persoanele care au parteneri sexuali multipli, copii născuţi din mame infectate cronic cu virus B sau C, angajaţii din serviciile de sănătate sau cei care, prin natura profesiei lor, sunt expuşi la sânge sau produse de sange, dar şi călătorii care nu au schema de vaccinare completă, atunci când călătoresc într-o zona endemică pentru virus B sau C.

Medicul sucevean a menţionat că în data de 28 iulie, declarată de OMS Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor Virale, se va desfăşura o testare pentru virusurile hepatitice B şi C la un preţ accesibil, de 60 de lei pentru ambele teste, la unul din cele cinci laboratoare de analize medicale din municipiul Suceava.

Badrajan a spus că aceste cinci laboratoare vor efectua peste 100 de teste în aceste condiţii, iar persoanele interesate să efectueze această testare pot întreba medicii de familie care sunt aceste laboratoare. (Liliana Bujdei)

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de