Purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava: Oricât de mulți polițiști rutieri ar fi, nu cred că o să existe zi în care să nu fie un eveniment rutier


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, comisarul Ionuţ Epureanu, a opinat, miercuri, într-o conferință de presă, în contextul prezentării bilanțului Serviciului Rutier pentru primele șase luni ale acestui an, că nu crede că „o să existe zi în care să nu fie un eveniment rutier”.

Epureanu a precizat că au fost situații în care s-au organizat diferite acțiuni rutiere cu inspectoratele de poliție din județele vecine, fiind dispuse radare în cascadă, și cu toate că polițiștii erau poziționați la distanțe de zece kilometri, șoferii nu au ținut cont de regulile de circulație, fiind accidente chiar și la doi kilometri de aparatul radar.

„Oricât de mulți polițiști rutieri ar fi, cu siguranță, din păcate, nu cred că o să existe zi în care să nu fie un eveniment rutier. Am avut situații în care am organizat acțiuni inclusiv cu județele limitrofe, cu Botoșani, Bistrița, Iași, Neamț, în care aveam radare în cascadă pe o distanță de 30 – 40 de kilometri, patru aparate radar, iar între ele, la 2-3 kilometri după aparatul radar se producea un eveniment rutier. Probabil, nu neaparat asta este soluția, să ai un polițist rutier la fiecare colț de stradă. Soluția este una comună, atât la nivelul de educație rutieră, de responsabilitate în trafic a șoferului, iar polițistul rutier ar trebui, din punctul nostru de vedere, să aibă un alt rol, acela de a fluidiza, de a fi permanent în trafic și de a coordona activitățile”, a spus Ionuţ Epureanu.

Inspectorul principal de poliție Gabriel Apopei, împuternicit șef al Serviciului Rutier Suceava, a declarat, în cadrul conferinței, că în momentul de față, în județul Suceava, sunt 117 polițiști rutieri, în organigramă fiind prevăzute 130 de posturi, cu tot cu personalul contractual.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a mai adăugat faptul că în afara polițiștilor rutieri care sunt încadrați în structurile de Poliție Rutieră, sunt și polițiști de ordine publică care sunt avizați pentru a desfășura activități de poliție rutieră.

„Sunt și polițiști de ordine publică, în special de la nivelul secțiilor de poliție și posturilor comunale de poliție care sunt avizați pentru a desfășura activități de poliție rutieră. Deși ei sunt încadrați pe scheme de personal ca polițiști de ordine publică au în fișa postului, în baza atestatelor pe care le dețin, și atribuții de poliție rutieră și pot interveni la evenimente rutiere care nu sunt cu victime, accidente rutiere ușoare. În cazul unor evenimente rutiere de o complexitate deosebită acestea sunt declinate către polițiștii specializați pe linie rutieră”, a mai spus Ionuţ Epureanu.

De precizat este faptul că în primele șase luni ale acestui an, pe drumurile din județul Suceava, s-au produs 127 de accidente grave soldate cu 27 de persoane decedate, 120 de persoane rănite grav și 71 de persoane rănite ușor. În total, pe raza județului Suceava, în primul semestru al acestui an, s-au constatat 502 evenimente rutiere, dintre care 127 grave și 375 ușoare, mai puține față de anul trecut când s-au petrecut 531 de accidente, dintre care 127 grave și 404 ușoare.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de