Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a vizitat atelierele organizate la USV la “Noaptea Cercetătorilor”, a vorbit cu doi olimpici suceveni şi a jucat o partidă de şah cu o elevă


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a participat, vineri seara, la cea de a VI-a ediţie a evenimentului “Noaptea Cercetătorilor”, organizat pe esplanada Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, unde a vizitat alături de conducerea USV şi de cea a ISJ Suceava mai multe standuri ale unor licee din judeţul Suceava, dar şi ale facultăţilor.

Pe parcursul vizitei, ministrul Liviu Pop a discutat şi cu doi elevi suceveni, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, David Corneliu Turtureanu şi Paul Florin Rebenciuc care urmează să participe etapele internaţionale ale Olimpiadelor de Astronomie şi Astrofizică, aceştia spunându-i ministrului Educaţiei că i-ar ajuta foarte mult în pregătirea teoretică existenţa unor opţionale de astronomie şi astrofizică, care ar fi de folos în înţelegerea a “ceea ce se întâmplă în spatele tuturor fenomenelor astronomice”.

“Existenţa unei discipline opţionale ar aduna şi mai mulţi tineri care ar putea să înveţe această disciplină pe care eu o consider foarte importantă la ora actuală”, a spus Florin Paul Rebenciuc.

La rândul său, David Corneliu Turtureanu a menţionat că Ministerul Educaţiei acordă sprijin pentru pregătirea loturilor olimpicilor internaţionali, dar şi prin acordarea de “burse lunare şi unice”.

“În fiecare an are loc la Bucureşti o premiere a olimpicilor internaţionali şi fiecare primeşte un premiu, în funcţie de rezultatele obţinute la olimpiadele  internaţionale la care a participat”, a spus elevul ştefanist.

Ministrul Educaţiei i-a îndemnat pe cei doi olimpici să participe alături de  profesorul sucevean de fizică Petru Crăciun la elaborarea unui opţional de astrofizică şi astronomie, care s-ar putea introduce în licee, la decizia şcolii.

“Eu vă rog să-l ajutaţi pe domnul profesor ca să faceţi un opţional. Opţionalul se poate introduce la decizia şcolii în toate liceele foarte bune şi excepţionale, că noi avem licee foarte bune şi excepţionale în România, prin care să veniţi cu experienţa mai ales a voastră şi a colegilor care nu mai sunt acum în sistemul de învăţământ preuniversitar, dar eu cred că de la voi trebuie să pornească, în primul rând, alături de domnul profesor. Trebuie gândită şi o programă pentru zona aceasta opţională, o programă teoretică şi chestiunea practică”, a explicat Pop.

El a spus că la ora actuală curriculum-ul la decizia şcolii permite, în baza planurilor cadru din învăţământul liceal, introducerea astronomiei ca disciplină opţională.

Ministrul Educaţiei a urmărit pentru scurt timp şi partidele de şah aflate în desfăşurare, apoi a lansat invitaţia unei eleve de a juca o partidă de şah.

După încheierea partidei de şah, Gabriela Roşu, elevă în clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, a declarat pentru că a fost destul de emoţionată să joace şah cu ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop.

“Am fost emoţionată, s-a şi văzut asta, am pierdut destul de repede. Domnul ministru joacă foarte bine”, a spus eleva suceveancă.

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare”, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat că „Noaptea Cercetătorilor” se desfăşoară în multe centre universitare arătând că evenimentul organizat de instituţia academică suceveană, care are ca scop promovarea cercetării, se derulează într-o “atmosferă foarte plăcută”, la care participă foarte mulţi elevi şi studenţi.

“Ne bucurăm că domnul ministru a ales Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava. Nici nu putea să aleagă o altă universitate pentru “Noaptea Cercetătorilor”, pentru că numai noi suntem pe primul loc la brevete de invenţie şi, evident, cei care putem să arătăm cel mai mult în domeniul cercetării”, a spus Popa.

După vizitarea atelierelor organizate la “Noaptea Cercetătorilor” , ministrul Educaţiei, Liviu Pop a apreciat activităţile şi temele propuse, arătând că şi-ar dori ca în tot mediul universitar românesc să fie organizate astfel de evenimente şi “să fie o concurenţă pe brevete de invenţie”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de