Lungu: Caloriferele din anumite zone din municipiu vor fi dezmorțite pe timp de noapte cât se mai fac probele Thermonet la cald. Căldura livrată astfel nu se plătește


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că se fac în continuare probe la cald pentru sistemul de încălzire centralizat din municipiu și că în această perioadă, pe timp de noapte, caloriferele vor fi dezmorțite pe timp de noapte în anumite zone din oraș.

„Se fac probe la rece și la cald. Cu ocazia acestor probe la cald avem posibilitatea să încălzim cât de cât anumite zone”, a spus primarul în conferință de presă.

El a arătat că este preocupat să asigure căldura în școli, cum ar fi Școala Generală nr. 1, care a făcut o solicitare în acest sens.

„Unde sunt solicitări facem tot posibilul să asigurăm căldura din această probă la cald pentru că dacă mergem la întreaga capacitate mai trebuie pornit un cazan”, a declarat Lungu.

El a spus că se pornește cazanul dacă e nevoie, dar că reacția asociațiilor de proprietari a fost să nu se livreze căldură.

„Degeaba dăm noi căldură dacă ei nu consumă. Situația este delicată peste tot, la Thermonet, cu problemele care sunt acolo. Thermonet este dispus să livreze căldură, dar să aibă cui să o vândă”, a explicat primarul.

El a adăugat că în funcție de cum evoluează vremea se vor lua decizii.

„Vedem ce se întâmplă în perioada următoare. La aceste probe la cald, în anumite zone vor mai fi caloriferele dezmorțite pe timp de noapte.Principala preocupare e să asigurăm căldura în școli și grădinițe. Majoritatea sunt încălzite pe gaz metan”, a spus Ion Lungu.

Potrivit acestuia, Primăria nu are de datorii la Thermonet și va achita un milion de lei din cei 4 milioane de lei aprobați să fie plătiți în avans, arătând că această plată este pentru completarea stocurilor de masă lemnoasă și a precizat că cei care au sobă cu lemne știu că vara se cumpără lemn de foc și că acesta este motivul pentru care se face acest efort financiar.

„Încercăm să asigurăm un stoc de masă lemnoasă”, a spus Lungu care a adăugat că a văzut săptămâna trecută că există un stoc de masă lemnoasă, mai mare decât anul trecut, dar nu suficient.

„În măsura în care se mai pornește încă un cazan, stocul se va diminua de la o zi la alta. Dacă vremea se va răci vom da căldură indiferent ce spun asociațiile de proprietari”, a spus primarul.

El consideră că ar trebui reglementat sezonul rece mai bine în România și crede că faptul că se acordă subvenții individuale doar din luna noiembrie mulți beneficiari au reticență să consume până atunci.

„Până la sfârșitul săptămânii se vor încheia probele la cald”, a spus primarul care a menționat că agentul termic furnizat astfel nu va fi plătit de consumatori.

„Nu se facturează probele la cald. Nu se contabilizează aceste probe pentru că nu e căldură la parametri”, a spus Lungu.

 


Intră acum și în grupul de