Creştere semnificativă a cazurilor de viroze respiratorii în judeţul Suceava. Peste 2200 de cazuri de viroze respiratorii şi 500 de cazuri de pneumonii înregistrate între 16 şi 22 octombrie


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ se constată o creştere semnificativă a numărului cazurilor de viroze respiratorii pe fondul înregistrării fenomenelor meteorologice cu diferenţe mari de temperatură din ultima perioadă, precum şi prin constituirea colectivităţilor şcolare odată cu începerea anului şcolar, contaminarea făcându-se “mult mai simplu”.

În săptămâna 16-22 octombrie 2017, în judeţul Suceava s-au raportat 2263 de cazuri de viroze respiratorii cu 49 de internări, grupa de vârstă cea mai afectată fiind 5-14 ani cu 723 de cazuri, precum şi 501 cazuri de pneumopatii acute, cu 60 de internări, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 117, fiind raportate la grupa de vârstă 5-14 ani.

“Nu am avut până în prezent nici o suspiciune de gripă nici internată, nici prezentată la medicii de familie. De altfel, conform ultimelor informaţii date de Institutul Naţional de Sănătate Publică, se pare că, în România, vârful epidemic la gripă se înregistrează în lunile februarie-martie, de aceea anunţăm că este utilă vaccinarea, chiar şi după data de 1 decembrie şi începutul lunii ianuarie. Vaccinarea este utilă şi poate continua”, a spus medicul sucevean.

Zorescu a precizat că vaccinul achiziţionat în acest an de Ministerul Sănătăţii, vaccin care ar urma să fie repartizat judeţului Suceava începând cu data de 15 noiembrie 2017, va conţine trei tulpini de virus gripal, care se estimează a fi în circulaţie în actualul sezon epidemic.

Ea a spus că în farmaciile din judeţ sunt vaccinuri cu patru tulpini de virus gripal, care asigură o protecţie mai mare.

“Recomandăm persoanelor din grupele de risc să ţină legătura cu medicii de familie care vor primi repartiţia de vaccin antigripal la jumătatea lunii noiembrie, fiind timp suficient pentru apariţia anticorpilor pentru protejarea populaţiei în faţa virusurilor gripale. DSP Suceava este pregătită prin cei 10 medici sentinelă pe care-i avem pentru supravegherea gripei. Noi vom recolta probele de la pacienţii cu simptome asemănătoare gripei, pe care le vom trimite la Iaşi pentru analize, astfel încât vom asigura o supraveghere eficientă a circulaţiei virusurilor gripale în judeţul Suceava”, a explicat Zorescu.

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că medicii sentinelă sunt repartizaţi în toate zonele judeţului şi efectuează o raportare mai detaliată a cazurilor, astfel încât să se poată semnaliza din timp apariţia gripei.

Ea a mai spus că judeţului Suceava i-au fost repartizate, recent, într-o primă tranşă, 756 de doze de vaccin antigripal, care au fost distribuite maternităţilor, secţiilor şi compartimentelor de neonatologie, precum şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava, până în prezent fiind raportată vaccinarea antigripală a 120 de persoane din rândul personalului medico-sanitar.

De precizat este că, pentru actualul sezon rece 2017-2018,  DSP Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii repartizarea a 55 500 de doze de vaccin antigripal, conform necesarului solicitat de medicii de familie din judeţ. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de