O fetiță din Poiana Micului ce suferă de o boală gravă este singura din județ ce a primit recomandare și acceptul să efectueze un transplant de plămâni la Viena. Familia are nevoie de sprijin financiar pentru a-i putea fi alături


Intră acum și în grupul de

Ilenuca, o fetiţă în vârstă de şapte ani şi cinci luni, din localitatea suceveană Poiana Micului, care suferă de o boală cronică gravă, fibroză chistică, urmează ca în anul 2018 să efectueze un transplant pulmonar la Clinica AKH din Viena, iar familia sa are nevoie de sprijin financiar pentru a-i putea fi alături copilei în perioada internării, dar şi pentru acoperirea unor cheltuieli ce vizează investigaţii preliminare din etapa preoperatorie, întrucât Ministerul Sănătăţii decontează doar cheltuielile legate de transplant şi transportul pacientei.

Fetiţa a fost internată până luni în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde, după cum ne-a declarat medicul şef al Secţiei de Pediatrie, Elena Tătăranu, a efectuat mai multe investigaţii medicale ce sunt necesare în vederea pregătirii pentru transplantul pulmonar.

Medicul sucevean a spus că pacienta suferă de fibroză chistică genetică explicând că boala se manifestă prin producerea de mucus cu consistenţă crescută şi afectează plămânii, pancreasul, ficatul şi intestinele.

Ea a mai spus că familia pacientei a depus documentaţia necesară în vederea efectuării unui transplant pulmonar şi a primit aprobarea Agenţiei Naţionale de Transplant din România pentru realizarea intervenţiei, însă Clinica din Viena a răspuns că pentru anul 2017 a fost depăşit deja numărul de transplanturi aprobate.

Medicul şef al Secţiei de Pediatrie a precizat că intervenţia în cazul fetiţei a fost reprogramată pentru anul 2018.

Medicul pediatru Elena Tătăranu a subliniat că transplantul pulmonar ar putea să-i prelungească viaţa cu 20 de ani, dacă organismul copilului nu va respinge plămânii primiţi.

Ea a adăugat că tratamentul în cazul acestei boli cronice este doar unul de susţinere, arătând însă că acesta a crescut totuşi speranţa de viaţă a persoanelor diagnosticate cu fibroză chistică.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că fetiţa în vârstă de şapte ani este singura dintre cei aproximativ 10 pacienţi din judeţul Suceava diagnosticaţi cu fibroză chistică sau mucoviscidoză, majoritatea adulţi, care a primit recomandare pentru transplant pulmonar.

Ea a spus că în acest caz s-a primit aprobarea din partea Agenţiei Naţionale de Transplant din România, documentaţia a fost înaintată apoi de DSP Suceava către Clinica AKH din Viena, care însă a transmis un răspuns în care se preciza că a fost depăşită cota de transplanturi aprobată pentru anul 2017, iar în aceste condiţii s-a luat din nou legătura cu Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, cu  Agenţia Naţională de Transplant, în paralel, fiind “derulate toate procedurile medicale pentru eliminarea factorilor care nu ar permite transplantul”.

Directorul adjunct al DSP Suceava a adăugat că în tot acest interval de timp pacienta a fost monitorizată şi a fost tratată pentru afecţiunile intercurente pentru a fi pregătită în vederea efectuării transplantului, rezultatele investigaţiilor şi analizelor medicale efectuate în cazul fetiţei fiind transmise Agenţiei Naţionale de Transplant.

Zorescu a precizat că Ministerul Sănătăţii acoperă fondurile necesare efectuării transplantului pulmonar, precum şi cheltuielile de transport pentru pacientă, dar nu şi cele de transport şi cazare pentru aparţinător, întrucât copilul a depăşit vârsta de şase ani.

Medicul sucevean a menţionat că înaintea intervenţiei propriu-zise, pacienta ar urma să mai fie supusă unor noi investigaţii specifice şi amănunţite, dar şi altor analize la recomandarea medicilor din Clinica AKH din Viena, care se pot efectua fie acolo, fie în ţară, însă toate costurile acestor investigaţii preliminare sunt suportate de familie.

“Ministerul Sănătăţii asigură prin DSP Suceava fondurile doar pentru cheltuielile legate de transplant şi transportul pacientei, care sunt estimate la aproximativ 120 000 de euro”, a conchis Zorescu.

Mama fetiţei, Dispina Micuţaru, a făcut un apel la bunăvoinţa celor din jur pentru a o sprijini pe Ilenuca să se însănătoşească şi să poată avea o copilărie normală.

Ea ne-a declarat că Ilenuca a început să aibă probleme de sănătate încă din prima lună de viaţă, iar până la aproape doi ani şi jumătate a fost spitalizată de mai multe ori pentru infecţii respiratorii repetate, dar şi alte afecţiuni, spunând că familia a aflat despre acest diagnostic sever în anul 2013, când fetiţa a fost internată la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iaşi pentru investigaţii medicale suplimentare.

Mama Ilenucăi a spus că după aflarea diagnosticului, în primul an,  a mers la control cu fetiţa la clinica ieşeană în fiecare lună, iar în următorii ani la fiecare două luni şi apoi la trei luni.

Dispina Micuţaru a mai spus că în cursul acestui an, dată fiind recomandarea pentru efectuarea unui transplant pulmonar, a depus dosarul la DSP Suceava în vederea obţinerii aprobării acestei intervenţii chirurgicale.

Mama îşi pune toate speranţele în rezolvarea problemei de sănătate a fetiţei prin efectuarea operaţiei, astfel încât copilul său să aibă parte de o viaţă şi o copilărie normală, având în vedere că, de la naştere şi până în prezent, Ilenuca a avut multiple spitalizări, din cauza infecţiilor respiratorii repetate, dar şi a altor afecţiuni.

Ea a povestit că pentru Ilenuca cele mai dificile zile sunt cele cu ceaţă sau ploaie, întrucât respiră cu dificultate, iar atunci este nevoită să stea acasă.

Femeia a mai declarat că a beneficiat de sprijinul comunităţii, care s-a mobilizat la iniţiativa preotului din sat, dar şi de sprijinul altor persoane care au răspuns apelului umanitar pentru ca fetiţa lor să poată efectua această intervenţie, fiind donate fonduri ce însumează 20 000 de lei, mulţumind, totodată, tuturor celor cu suflet mare care au făcut donaţii.

Ilenuca, fetiţa frumoasă cu ochi mari şi căprui, gingaşă şi timidă, ne-a declarat că este elevă în clasa întâi la Şcoala Gimnazială din Poiana Micului şi că îi place foarte mult să meargă la şcoală, că are o colegă cu care se înţelege foarte bine, iar atunci când este internată în spital face lecţii cu mama sa.

Ea a spus că în timpul liber preferă să urmărească desene animate, să se joace cu păpuşile adăugând că este pasionată, mai ales, de construcţia caselor cu ajutorul pieselor Lego.

Fetiţa a mărturisit că îşi doreşte să primească de la Moş Crăciun o păpuşă cu 100 de rochii.

 

Donaţiile se pot face în următoarele conturi deschise pe numele Micuţaru Dispina: Ro 77BRDE340SV65689873400(euro) sau Ro91BRDE340SV65754583400(lei).

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de