Inspectorul școlar general al județului Suceava: Problemele privind lipsa toaletelor în interiorul școlilor ar putea fi soluționate în 3 ani prin proiecte PNDL


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat joi că o mare parte a problemelor privind lipsa grupurilor sanitare interioare din unităţile de învăţământ ar putea fi rezolvată în următorii trei ani prin implementarea proiectelor de modernizare, reabilitare şi construcţia unor clădiri de şcoli prin Programele Naţionale de Dezvoltare Locală(PNDL I şi II).

El a subliniat că învăţământului sucevean i-au fost aprobate prin Programul PNDL I alocaţii de la bugetul de stat 2015-2019 în valoare de 136,688,380.02 lei, iar prin PNDL II 2017-2020 suma de 191.477.779,058 lei, astfel că după finalizarea investiţiilor la cele 234 de unităţi de învăţământ din judeţ va fi rezolvată în mare măsură problema grupurilor sanitare.

Lazăr a menţionat că autorităţile locale care au accesat fonduri prin PNDL I şi PNDL II pentru finanţarea proiectelor de modernizare, reabilitare sau construcţia unor şcoli au solicitat deja avizul sanitar de funcţionare şi avizul de securitate la incendii.

“Vom vedea în ce măsură investiţiile şi lucrurile vor merge în condiţii normale”, a spus Lazăr.

Reamintim că la începutul anului şcolar 2017-2018 în judeţul Suceava figurau 760 de unităţi şcolare din care 329 aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, 341 funcţionau fără autorizaţie sanitară, iar alte 90 de şcoli erau în curs de obţinere a acestei autorizaţii.

Potrivit ISJ Suceava, majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, respectiv lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, compoziţia apei neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi .

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop a prezentat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, o statistică privind unităţile de învăţământ care au amenajate grupurile sanitare în curtea şcolilor, iar din acest punct de vedere judeţul Suceava se situează pe locul doi la nivel naţional cu un număr de 219 şcoli care au toaleta în curte.

Pe primul loc, cu 389 de școli în această situație este județul Vaslui, iar locul al treilea, cu 207 școli, este ocupat de județele Iași și Botoșani.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de