Prefectul de Suceava: Șase școli cu toaleta în curte au aviz sanitar, una fiind modernizată cu fonduri ale Băncii Mondiale. Până în 2020 problema școlilor cu toalete în curte se va soluționa


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute, că din cele 219 școli din județ care au fost prezentate într-o statistică a fostului ministru al Educației, Liviu Pop, că au toaleta în curte au mai rămas 200, din care pentru 74 sunt proiecte cu finanțare prin PNDL pentru modernizare, iar șase școli cu toaleta în curte au aviz sanitar de funcționare.

 

 

Adomnicăi a spus în emisiune că a fost prezentat faptul că județul Suceava este pe locul doi la nivel național la numărul de școli cu toaleta în curte, respectiv 219 și că s-a interesat imediat despre această situație și că a aflat că din cele 219 unități școlare prezentate ca având toaleta în curte, au mai rămas 200 după ce 19 fie au fost desființate, fie au fost reabilitate din fonduri proprii ale primăriilor.

Ea a subliniat că în anul 2017, marcat de PNDL 2, punctajul cel mai mare era pentru modernizare școli și grădinițe, ceea ce arată că prioritatea Guvernului este să remedieze cât mai mult din aceste probleme.

Astfel, din cele 200 de școli cu toaleta în curte, 74 fac obiectul finanțărilor pe PNDL 1 și PNDL 2, fiind vorba de investiții de modernizare de peste 93 de milioane de lei.

La aceste 74 de școli sunt arondați peste 7000 de elevi, iar la celelalte 126 de unități necuprinse în niciun proiect de finanțare sunt arondați aproape 6000 de elevi.

Ea a menționat că doar 14 copii din grădinițe învață în astfel de unități, fiind vorba de locații în special din zona de munte unde sunt distanțe foarte mari și unde nu există  o altă variantă pentru a se comasa într-o altă unitate de învățământ.

Adomnicăi a mai arătat că din cele 126 de școli cu toaleta în curte, șase au aviz sanitar de funcționare.

„Una din cele șase este școala primară din Poieni Solca, care a fost reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială. Proiectul prevedea toaleta în curte, corespunzătoare dacă a putut fi autorizată unitatea școlară.Și școala arată impecabil”, a spus prefectul.

Ea a estimat că în anul 2020 problema va fi soluționată în cea mai mare parte, precizând că nici primarul nu poate investi într-o clădire cu șase copii în învățământul preșcolar.

Mirela Adomnicăi a mai declarat că în ceea ce privește PNDL 2 au fost făcute deja economii de 36 de milioane de lei, sumă ce va fi redistribuită tot în județul Suceava pentru proiecte neselectate și că vor putea fi incluse unități școlare în aceste proiecte, dar că primarii au în vedere ca și din bugetul propriu să rezolve astfel de probleme.

Prefectul a anunțat că prin PNDL 2 au fost deja semnate 193 de contracte, ceea ce înseamnă 77,83 la sută, alte șase contracte sunt evaluate și 49 în curs de evaluare.(N.B.)


Intră acum și în grupul de