Un bărbat din Suceava, ce pretindea că e femeie pe o rețea de socializare, a determinat un bărbat din Timiș să-i trimită peste 20.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Un bărbat de 35 de ani din Suceava a fost reținut de polițiștii din Timiș fiind cercetat pentru fraude informatice după ce a creat un cont fals pe o rețea de socializare pretinzând că e femeie și a obținut circa 20.000 de lei de la un bărbat din Timiș.

Poliția Română a informat că în cursul zilei de luni polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Timișoara și Suceava au efectuat două percheziții domiciliare, în Suceava, iar perchezițiile au avut drept scop administrarea de probe într-un dosar penal aflat în instrumentarea B.C.C.O. Timișoara – Serviciul Combaterea Criminalității Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în care se efectuează cercetări față de un bărbat, de 35 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică.

 

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2016, cel în cauză ar fi creat un cont fals pe o rețea de socializare, utilizând identitatea unei femei și ar fi corespondat cu un bărbat, pe care l-ar fi determinat să-i trimită, în repetate rânduri, bani, prin intermediul unui sistem de transfer rapid, iar în această perioadă, acesta i-ar fi trimis celui în cauză peste 20.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, două telefoane mobile, o tabletă și înscrisuri.

Cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

La această acțiune au participat și polițiști din cadrul structurilor de combaterea criminalității organizate din Cluj și Alba-Iulia și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava.

Poliția Română recomandă atenție la interacţiunea pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)!

 

„În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îţi fac rău sau creează-ți un cont de utilizator nou şi închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondenţa nedorită.
Dacă nu reuşeşti să eviţi o astfel de corespondenţă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă.  Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private,  trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.
Trebuie ştiut că, indiferent de cât de gravă poate fi situaţia, apelaţi la Poliţie ori depuneţi o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale”, se arată în comunicat.

Intră acum și în grupul de