FSLI: “Mii de salariați din educație cu probleme de sănătate sau în concediu de creștere a copilului, pierd venituri semnificative!”


Intră acum și în grupul de

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că mii de salariaţi din educaţie care au probleme de sănătate sau sunt în concediu de creştere a copilului pierd venituri semnificative ca urmare a aplicării Codului Fiscal şi solicită Guvernului să ia măsuri pentru modificarea prevederilor care îi afectează pe aceşti angajaţi.

Într-un comunicat de presă al FSLI se precizează că mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical.

“Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajații din educație, aflați în concediu medical, pierd aproximativ 20 la sută din venit, din cauza noii formule de calcul. Cerem Guvernului României să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil”, se precizează în comunicatul de presă.

Totodată, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ semnalează existenţa “unei probleme extraordinar de grave” în privinţa modului în care este calculat salariul pe perioada concediului medical arătând că în urma aplicării OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, angajaţii aflaţi în concediu medical primesc, în medie, cu 20 la sută mai puţini bani.

“Modificarea îi afectează și pe bolnavii de cancer. Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei. În această situaţie se află inclusiv femeile aflate în concediu medical, după ce au dat naştere copiilor. Ele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre și post natal, apoi la calculul indemnizației de creștere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna, ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587de lei”, se menţionează în documentul citat.

FSLI atrag atenţia că nu doar salariaţii din sistemul de învăţământ sunt în această situaţie, ci toţi angajaţii din sistemul public sau chiar din sistemul privat.

“Este cutremurător să vezi negru pe alb, pe fluturaşul de salariu, cum veniturile unui coleg, cadru didactic, care a fost diagnosticat cu o boală deosebit de gravă, scad. El primește bani mai puţini, în condiţiile în care are nevoie de fiecare leu dintr-un salariu destul de mic, din care trebuie să își cumpere și medicamente. Dacă Guvernul României şi-a propus să facă revoluţia fiscală cu aceşti oameni: bolnavi sau mame, atunci spunem un singur lucru: scepticismul din Palatul Victoria e o condamnare pentru oamenii aflaţi în această situaţie. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să ia măsuri de urgenţă, altfel ar trebui să fie conştientă că va purta pe umeri povara dramelor pe care o ordonanţă făcută într-un birou le provoacă”, a declarat preşedintele FSLI Simion Hancescu citat în comunicatul de presă.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de