Deputatul PSD Emanuel Havrici: Va fi lemn de foc. Încet, cu calm, deja începe să vină lemnul


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de agricultură, silvicultură și servicii conexe din Camera Deputaților, inițiator al modificărilor legislative care să conducă la rezolvarea crizei lemnului de foc, a declarat în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute că criza se încheie și că populația va avea lemn de foc.

Havrici a spus în emisiune că actualul Cod Silvic rezolvă în criza lemnului de foc o problemă foarte mare pe Arcul Carpatic, reprezentând aproximativ două treimi din România.

„Va fi lemn de foc. Încet, cu calm. Știu că este o stare de panică, de criză. Deja începe să vină lemnul.(…) Într-adevăr, nu va fi lemn de foc la Constanța fiindcă nu este resură. Nici la Tulcea. Dar măcar încercăm să rezolvăm problema Arcului Carpatic unde este lemn”, a spus deputatul sucevean.

El  a menționat că, de exemplu, în zona Câmpulung Moldovenesc i s-a spus că nu este fag,  ci mai mult rășinoase și că este real că fiecare se va adapta pe resursa care i se pune la dispoziție.

„Înțeleg foarte bine și o problemă a agenților economici. În Codul Silvic, pentru că nu era lemn de foc pentru populație, este trecut că lemnul de lucru cu diametrul până la 24 de cm se vinde către populație”, a spus Havrici.

El a arătat că există o discuție pe această prevedere în condițiile în ca la Direcția Silvică nu sunt cereri suficiente, iar agenții economici ar avea nevoie de acel lemn.

„Dacă e o problemă pe un anumit articol, hai să găsim soluții. Dacă Direcția Silvică nu are cereri de la populație, dacă agenții economici l-ar cumpăra, nu are sens să blochezi piața și pui la dispoziție încă o resursă ca să se dezvolte agenții economici”, a spus deputatul.

El consideră că în același timp trebuie să fie găsită și soluția pentru problema cetățenilor care au și ei nevoie de lemn pentru făcut un gard, de rezolvat o podea la un grajd.

„Deocamdată, resursa este de 17-18 milioane de mc. Înainte să facem strategii, trebuie să vedem cum o împărțim”, a conchis Emanuel Havrici.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de